El nou conseller d’Interior, Miquel Sàmper, augura un final de legislatura que no anirà més enllà de sis mesos, o almenys, és el temps que ell preveu estar al capdavant del Departament d’Interior, en substitució de l’anterior titular, Miquel Buch. Sàmper ha afirmat que “sóc conscient que vinc per a sis mesos i m’he trobat com li deia una casa molt ordenada”. En una entrevista a La Vanguardia, Sàmper ha defensat la feina feta pel seu antecessor quan ha assegurat que “he validat la confiança a tots els càrrecs dels Mossos, Bombers, Protecció Civil i ratificat als directors generals. Si les coses funcionen com fins ara, no tenen per què haver-hi canvis.

Malgrat aquestes declaracions, el conseller Sàmper també creu que es pot fer una gestió diferent de l’actuació policial de la qual va fer Buch per fer front a algunes actuacions dels Mossos contra manifestacions independentistes. Sàmper afirma que “hi ha dos models de gestió de l’ordre públic, un de contacte i l’altre de distància. Per al segon, que és l’òptim, manquem dels mitjans i del nombre de policies. Li asseguro que amb el que tenim es pot millorar el model i la gestió. Màniga ampla, diu? Diguem que molta més prevenció”

En aquest context, Sàmper també ha declarat que no preveu importants mobilitzacions, ni del Tsunami Democràtic, si hi ha una inhabilitació de Quim Torra, el pròxim dijous 17 de setembre. Sàmper ha afirmat que “abans li vaig dir que el president no em va demanar res i no és del tot cert. El president només té al cap la gestió de la pandèmia. És la seva prioritat i la del seu Govern i així m’ho va traslladar. Quan sigui notificada la sentència, ell continuarà pensant en la pandèmia i per tant no es preveuen mobilitzacions perquè li insisteixo que la prioritat del Govern és una altra”.

El nou conseller també ha assegurat que no ha parlat amb Torra de què farà el president si l’acaben inhabilitant, assegurant que “no he parlat amb ell sobre el que farà. En qualsevol cas vostè planteja un escenari i una circumstància que si arriba es tractarà d’executar una ordre judicial. D’acord amb els actes del president i les converses, dubto que passi res d’això que planteja. Torra és un home que s’aixeca i fica al llit treballant en la gestió de la pandèmia”. En aquest punt, Sàmper ha defensat “els Mossos són una policia judicial que ha d’obeir als jutges. Això és una evidència. Dir el contrari és faltar a la veritat. No em sentirà dir coses que no són certes”.

Davant la possibilitat que el major Josep Lluís Trapero i els altres encausats de l’anterior cúpula dels Mossos surtin absolts del judici pel seu paper en els dies àlgids del procés independentista, Sàmper ha afirmat que ho celebrarà “de tot cor” perquè “el que va ser director de la policia Pere Soler és el meu millor amic i conec César Puig“. Sàmper ha afegit, en aquest sentit, que “en el seu moment Torra i Buch ja van oferir al major la possibilitat de restituir-li al capdavant de la policia i va dir que no tenia cap intenció de tornar. Si l’escenari ha canviat, caldrà parlar-ho. Però millor esperem a la sentència”.