Tot i que el govern d’Andorra ha qualificat de “molt satisfactòria” la presència del Principal a la Fira del llibre de Madrid, que es va celebrar entre el 26 de maig a l’11 de juny passat, el nivell de vendes d’obres estrictament autòctones és molt reduït en comparació amb les despeses econòmiques que ha costat l’esdeveniment.
El Ministeri de Cultura, Joventut i Esports no ha fet públic, ara per ara, el total de la inversió pública destinada a subvencionar un estand al certamen, on es van agrupar editors membres de l’Associació d’Editors d’Andorra.
En clau estrictament de literatura andorrana es van vendre 57 títols, entre els destaquen Muertos, quién os ha muerto? d’Iñaki Rubio, de Medusa Editors, amb 33 exemplars venuts, i Historia de Andorra en once episodios clave, d’Oliver Vergés, d‘Anem Editors, amb 13 adquirits.
La resta d’obres venudes, gairebé unes 800, pertanyen en general a una editorial andorrana, Trotalibros, que té el seu major volum de negoci en els mercats espanyol i hispanoamericà i que principalment promociona literatura no andorrana.
De fet, a la Fira madrilenya aquesta companyia va aconseguir el pòdium de vendes amb dos best-sellers destacats: Oh, qué espléndida música, de Dorothy Evelyn Smith, que va fregar el centenar d’exemplars, i Horizontes perdidos, de James Hilton (75).
En favor de la transparència en la gestió seria bo que el govern andorrà informés la ciutadania sobre quants diners han costat a les arques públiques ser-hi a Madrid.
Unes preguntes, a hores d’ara, sense respostes que haurien d’incloure el pressupost que s’hi ha destinat directament, la subvenció atorgada a l’Associació d’Editors, les despeses destinades a l’esdeveniment per part de l’ambaixada andorrana a Espanya o les derivades de la presència dels representants governamentals i dels funcionaris desplaçats.