Site icon La Valira

Més del 80% de les devolucions andorranes de l’IVA són compres fetes al Mercadona

La major part del 86% de les sol·licituds de les devolucions de l’IVA dels andorrans i residents l’any 2019 corresponen a compres realitzades al supermercat Mercadona de la Seu d’Urgell.

En general, la majoria de les transaccions realitzades corresponen a adquisicions de productes alimentaris, tot i que també hi ha roba, complements, mobles i joieria. En percentatges menys rellevants se situarien productes electrònics i altres categories.

Les peticions de devolució de l’IVA, és a dir, el tax free per part dels ciutadans andorrans –el Principat té dret a aquest procediment per no formar part de la Unió Europea–, s’han disparat des que a mitjans del 2018 es va suprimir el límit mínim de 90,15 euros per tenir dret a reclamar.

Fins a finals de l’any 2019 l’Agència Tributària calcula en una xifra superior als 1,7 milions d’euros la quantitat econòmica retornada per aquest concepte, tot i que el percentatge final trigarà encara unes setmanes a conèixer-se.

També hi ha ajudat l’increment de sol·licituds de reemborsament la implementació, des del gener del 2019 del sistema DIVA de tramitació digital, molt més àgil i ràpid a través de la lectura d’un codi de barres que els ciutadans passen per una màquina instal·lada a la duana de la Farga de Moles.

Cal recordar, a més, que no totes les mercaderies tenen dret a la devolució de l’IVA com ara aquells consumits totalment o parcialment en territori comunitari, serveis, combustibles o recanvis per als vehicles, entre altres.

Exit mobile version