Site icon La Valira

L’Alt Urgell i el Pallars Jussà, a la cua de Catalunya en els àmbits socioeconòmics

Un informe elaborat per l’Observatori del Treball i el Model Productiu, organisme depenent de la Generalitat, indica que el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell són les comarques catalanes amb els pitjors nivells socioeconòmics de Catalunya. A l’altra banda, la Cerdanya és la comarca que ocupa els primers llocs, juntament amb l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà.

Respecte a la població dependent, l’estudi apunta que el Pallars Jussà és un dels territoris catalans on hi ha un percentatge de persones en edat de treballar més elevat, d’un 61,6%, però alhora també és la tercera en grau d’envelliment. L’Alt Pirineu i Aran, en el seu conjunt, és la segona demarcació catalana amb el percentatge més alt de persones grans, concretament del 149%.

Pel que fa a l’índex de producció aquesta part del territori pirinenc representa només un 0,7% en relació a tota Catalunya. Dividit per sectors, el més destacat és l’hostaleria amb un 2%.

En el cas de la renda familiar bruta disponible les dades asseguren que l’Alt Pirineu i Aran presenta divergències, mentre Cerdanya ha augmentat en 400 euros, al Pallars Jussà és de les que més ha perdut.

I en el rànquing d’atur, Cerdanya i Alta Ribagorça han millorat substancialment, mentre que al Pallars Jussà i l’Alt Urgell la davallada de la desocupació ha estat poc significativa, tot i que totes les comarques de l’Alt Pirineu es troben per sota de la mitjana catalana.

Exit mobile version