Site icon La Valira

L’Ajuntament de Puigcerdà (Junts i Futur) es nega a empadronar als immigrants, incomplint la llei vigent

L’Ajuntament de Puigcerdà és de nou centra d’una polèmica per negar-se sistemàticament a l’empadronament a immigrants, una pràctica que no només viola un dret fonamental, sinó també una obligació establerta per la llei.

D’acord amb l’article 15 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local (LRBRL), tots els residents tenen l’obligació d’inscriure’s en el padró del municipi on resideixen.

Tanmateix, l’Ajuntament de Puigcerdà (Junts i Futur) ha optat per ignorar aquesta normativa, denegant repetidament aquest dret als immigrants i causant seriosos problemes als sol·licitants.Aquesta negativa no només impedeix l’accés al registre de persones residents, sinó que també bloqueja l’accés a serveis públics bàsics com l’educació, la salut i, fins i tot, els serveis socials, vulnerant així els drets més bàsics d’aquestes persones.

La normativa estableix que el domicili al municipi es pot acreditar amb el títol de tinença de l’habitatge (propietat o lloguer), però les autoritats municipals han de considerar les diverses situacions residencials de les persones, com la falta de domicili, l’infrahabitatge, rellogar i les ocupacions irregulars.

Cap d’aquestes situacions per si sola no pot ser motiu de denegació de l’empadronament. En els casos de rellogar, només es requereix l’autorització escrita del propietari o llogater. A més, si les persones no poden facilitar una adreça real per qualsevol motiu, s’ha de considerar que no disposen d’un domicili fix i se’ls ha de proporcionar una adreça alternativa dins del municipi, sigui en un edifici municipal o en una entitat disposada a realitzar aquesta funció.

Els immigrants afectats consideren que aquesta política discriminatòria és una clara manifestació de racisme i xenofòbia per part de les autoritats municipals. En negar-los l’empadronament, se’ls està privant del reconeixement del seu arrelament al municipi, la qual cosa té un impacte negatiu en la seva estabilitat i benestar.

És necessari i urgent que l’Ajuntament cerdà revisi la seva política d’empadronament i compleixi amb la legislació vigent, garantint el dret de tots els residents a ser empadronats sense cap discriminació. És fonamental que es respectin els drets humans de totes les persones, independentment del seu origen o situació migratòria.

Exit mobile version