L’Ajuntament de Bellver de Cerdanya ha anunciat la incorporació d’un Guarda Municipal, fet que ha generat preocupació i controvèrsia entre alguns sectors de la població.
Actualment, la localitat compta amb uns 2.300 residents, una xifra que augmenta significativament durant els caps de setmana i es triplica en les temporades d’estiu i d’hivern, especialment si s’inclouen els 14 nuclis agregats.
Fa uns anys, diversos actes de vandalisme van impulsar el govern municipal a instal·lar càmeres de seguretat en punts estratègics de Bellver. Tanmateix, aquesta mesura ha demostrat ser insuficient per mantenir l’ordre i la seguretat a la localitat.
En resposta, el nou guarda municipal ha estat presentat com una solució que vetllarà per la seguretat dels habitants durant tot l’any, segons afirma el consistori.
Dubtes raonables i possibles irregularitats legals
Tot i les bones intencions de l’Ajuntament, sorgeixen preguntes sobre la legalitat de la figura del nou Guarda Municipal i sobre com s’aplicaran les sancions que podria imposar. Segons informacions extretes de fonts internes del consistori a les que ha tingut accés LA VALIRA, l’agent tindrà funcions clau com regular i ordenar el trànsit, fer complir les ordenances municipals, i assegurar l’ús correcte de les instal·lacions i serveis municipals. A més, també tindrà un paper de suport i informació als ciutadans.
No obstant això, aquesta situació planteja interrogants seriosos: el nou guarda serà l’únic agent a la localitat, la qual cosa significa que, malgrat ser un avenç, la seva capacitat està limitada a una jornada laboral de 8 hores diàries, o 40 hores setmanals. Sent l’únic recurs disponible per garantir l’ordre en un territori tan ampli i amb una població fluctuant, sorgeix la pregunta: com podrà cobrir totes les demandes que es presentin fora del seu horari de treball?
Però els dubtes més importants se centren en la capacitat de l’agent per imposar sancions. Al web de l’Ajuntament s’anuncia clarament que, encara que en un primer moment es posaran avisos, “aviat se sancionaran les infraccions”. Aquesta afirmació podria entrar en conflicte amb la Llei 16/1991 de la Policia Local, la qual cosa posa en dubte la legalitat de les accions que podria emprendre el nou guarda.
La Llei i les seves limitacions
Segons l’article 1.2 de la Llei 16/1991 de la Policia Local, els vigilants municipals només tenen autoritzades certes funcions:
* Custodiar i vigilar béns, serveis, instal·lacions i dependències municipals.
* Ordenar i regular el trànsit dins el nucli urbà, d’acord amb les normatives de circulació.
* Participar en tasques d’auxili al ciutadà i protecció civil, segons el que disposa la llei.
* Vetllar pel compliment dels reglaments, ordenances, bans i altres disposicions municipals.
La mateixa normativa estableix que els municipis que no disposin de Policia Local poden dotar-se de guardes, vigilants, agents o similars, però amb competències molt limitades. Aquest personal, que en el cas de Catalunya es denomina “vigilants”, té atribucions clarament delimitades, entre les quals no figura la capacitat d’imposar sancions.
Això planteja un dubte de gran envergadura: té l’Ajuntament de Bellver de Cerdanya la potestat legal perquè un vigilant municipal imposi sancions per infraccions de trànsit o altres ordenances?
Conseqüències legals potencials
L’ambigüitat en la interpretació de les funcions d’aquest nou agent podria generar situacions en què l’Ajuntament s’enfronti a denúncies per actuacions presumptament il·legals. Tot i que la figura del guarda municipal està pensada per garantir l’ordre, la seva capacitat per multar els ciutadans semblaria fora del seu abast legal.
Si no es corregeix aquesta situació, el consistori podria enfrontar-se a possibles recursos legals, i fins i tot a demandes per part de ciutadans afectats per multes que, segons la llei vigent, no tenen una base jurídica sòlida.
En resum, tot i que la intenció de millorar la seguretat a Bellver de Cerdanya és lloable, l’execució d’aquest pla i la interpretació de les competències del nou Guarda Municipal podrien posar l’Ajuntament en una situació compromesa des del punt de vista legal. Les autoritats municipals haurien d’aclarir de manera immediata l’abast de les funcions del nou agent, per evitar futures denúncies que afectin tant les arques públiques com la reputació de la localitat.
Resposta de Guàrdies Municipals de Catalunya
Des de l’associació de Guàrdies Municipals de Catalunya han fet arribar un escrit en el qual assenyalen textualment el següent:
“Una cosa és la desconeixença de la figura i una altra ben diferent és no llegir el que s’escriu. Demanem una rectificació immediata i més rigor. Els guàrdies municipals sí poden realitzar denúncies de trànsit, així com fer complir les ordenances municipals, entre altres funcions”.
4 comentaris a “L’Ajuntament de Bellver pot enfrontar-se a denúncies per irregularitats en contractar el nou Guarda Municipal”
un guardia en la funció d’ordenar el trànsit pot denunciar qualsevol infracció.
al igual que PL no pot posar sancions , això ho fa l’administració, el que fan els agents es denunciar infraccions siguin de trànsit, administratives o de OOMM. omplint les butlletes corresponents.
(us heu d’informar millor, gràcies)
Els vigilants municipals poden i posen multes. Així comença la incoació. Sempre que estiguin articulades dins l’ordenança municipal a què es refereixen. Aprovades pel ple del consistori, i seguint totes les pautes del procediment administratiu. Amb els decrets d’incoació signats per l’alcalde. I també amb el nom de l’instructor.
L’us del mòbil com a càmera fotogràfica pot ser d’una gran ajuda, a l’hora d’acreditar una infracció.
El vigilant denuncía, i es el Batlle qui ordena la instrucció, que no la pot dur ell, si no el Regidor de Governació, per exemple, i es el Batlle qui, finalment imposa la sanció corresponent.
que torni la guardia civil