El plenari de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, va aprovar aquest divendres, en sessió extraordinària i per unanimitat, el nou projecte de l’edifici de l’hospital de la ciutat que portarà el nom de la Verge del Carme, patrona dels mariners. El plenari, convocat per donar més pompositat a tan important decisió, que va comptar amb el suport de tots els grups, significa una fita històrica per al municipi i per tot el Pirineu; fins i tot pel cantó francès, els departaments i regió del qual han mostrat el seu interès en un projecte tan innovador. Ni més ni menys que el primer hospital marítim de muntanya.
De la necessitat virtut -consigna tan en voga en els darrers temps- el projecte, ubicat en zona inundable, aprofita l’avinentesa per lligar mar i muntanya. Serà el primer hospital de muntanya en el qual els pacients, en els seus programes de rehabilitació, podran exercitar activitats aquàtiques: natació, natació sincronitzada -. Si el cabal i la forca de l’aigua ho permet- piragüisme d’aigües tranquil·les, piragüisme d’aigües braves, esqui nàutic -sense motora si el corrent és prou forta- salts, submarinisme, entre altres.
Comportarà algunes particularitats respecte a la selecció del personal; a tall d’exemple, haurà de dominar, com a mínim, un estil de natació, a excepció del de papallona que només s’exigirà per a responsables de servei. Així mateix, els pacients ingressats disposaran -al capçal del llit- d’un flotador per a emergències.
També comptarà el centre hospitalari amb barques de salvament, amollades en l’àmbit de terrat, preparades perquè quan pugi el nivell de l’aigua es pugui accedir fàcilment, si bé, en una primera fase, només hi haurà places per a cinquanta pacients –la capacitat de l’hospital serà d’un centenar– encara que s’espera que ben aviat es puguin cobrir totes les necessitats.
Mentrestant, les places per a barques de salvament es reservaran pels pacients més greus, mentre els que estiguin en millors condicions que s’arreglin amb el flotador assignat (s’estudia la possibilitat que també els més greus que s’espavilin com puguin, en una mena d‘eutanàsia per sorteig i a condició que hagin signat un document de voluntats anticipades).
Les famílies beneficiades per la gràcia de Déu amb el “pilotàs” de la requalificació de la zona donaran generosament les barques de salvament i els flotadors. Seguint l’exemple de la Generalitat valenciana, l’almirall a la reserva, Bernat Pescaire, codirigirà l’hospital juntament amb el doctor Usina Zapatero.