La criminal i injustificada agressió militar de Rússia contra Ucraïna ha provocat, entre altres conseqüències, la caiguda en picat generalitzada dels mercats borsaris internacionals, que han reaccionat molt negativament a aquest esclat de la guerra en territori europeu. Però hi ha un valor borsari que, de manera remarcable, està pujant en aquests dies d’escalada bèl·lica: el de la multinacional farmacèutica catalana Grifols, que ha sortit del pou en el qual estava enfonsat.
Segons els analistes financers consultats per LA VALIRA, aquest interès dels inversors per Grifols sembla obeir al “core business” del seu negoci, que és la venda de plasma sanguini, un producte que es considera de necessitat vital en situacions de catàstrofe humanitària com és el cas d’una guerra. La previsió que el conflicte d’Ucraïna pugui degenerar en una carnisseria humana explicaria que el preu del plasma sanguini, que s’utilitza per fer transfusions als ferits, cotitzi aquests dies especulativament a l’alça.
ELEVADÍSSIM ENDEUTAMENT
Tot el món està en estat de xoc i indignat per la invasió militar ordenada per Vladímir Putin…, però, en canvi, l’agressió a Ucraïna sembla que és una benedicció pels interessos econòmics de la multinacional Grifols que, com és conegut, projecta la construcció d’un polèmic laboratori d’experimentació a Ordino, en col·laboració amb el Govern de Xavier Espot.
I és que, en els últims dos anys, l’empresa ha patit una autèntica “pallissa” a la Borsa, caient més de la meitat. Si el febrer del 2020, el seu valor a l’Ibex 35 espanyol va assolir els 35 euros per acció, fa només 10 dies cotitzava a 14 euros i els analistes eren molt pessimistes sobre la seva evolució, a causa del pesadíssim endeutament, de més de 8.000 milions d’euros, que arrossega.
ESPECULACIÓ AMB EL PLASMA
Amb l’agressió de Rússia contra Ucraïna, les accions de Grifols han fet una remuntada i ja superen els 15 euros, amb una pujada del 5% durant l’última setmana. En canvi, el conjunt dels valors de l’Ibex 35 ha experimentat, en el mateix període, una caiguda del 5%.
Els analistes financers apuntaven, abans de l’actual escalada bèl·lica, que Grifols necessitaria fer una ampliació de capital d’uns 2.000 milions d’euros per reequilibrar la càrrega excessiva del seu endeutament. Ara, amb l’esclat de la guerra, el plasma sanguini s’ha convertit en “or vermell” i la perspectiva que la seva demanda es pugui incrementar exponencialment fa pujar el seu preu, amb la qual cosa les expectatives de Grifols han millorat notablement en els últims dies, gràcies a Vladímir Putin.
PROHIBIT A LA MAJOR PART DEL MÓN
Cal assenyalar que, en la major part dels països del món, com passa en l’àmbit de la Unió Europea, el plasma sanguini s’obté de les donacions voluntàries de la gent, ja que està prohibida per llei la seva compravenda. Però hi ha algunes excepcions, com és el cas dels Estats Units, on aquesta pràctica està legalitzada i és aquí on Grifols té el seu “nínxol” de negoci.
Per a l’obtenció del plasma, la multinacional té uns 400 centres –en la seva gran majoria als Estats Units- on compra la sang de persones necessitades. L’any 2021 va aconseguir, per aquest sistema, uns 20 milions de litres de plasma, que després comercialitza.
ADHESIÓ A LA DEMANDA
En relació amb el laboratori de risc P3, projectat a Ordino, Grifols ha ratificat la seva intenció de tirar-lo endavant, malgrat els obstacles que han sorgit. Un d’ells és la dimissió del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que era el seu principal valedor a Andorra. L’altre, la incerta situació financera de la companyia, que l’any passat va anunciar que suspenia les seves inversions i congelava el repartiment de dividends, a causa dels mals resultats.
D’altra banda, el Tribunal de batlles de la secció administrativa ha admès a tràmit la demanda d’anul·lació del pacte subscrit entre la multinacional catalana i el Govern de Xavier Espot per fer el laboratori, instada per Enric Dolsa, conseller comunal d’Ordino. En l’últim BOPA, de dimecres passat, es va publicar l’obertura del termini perquè altres persones es puguin adherir a aquesta demanda, pas previ a la pràctica de la instrucció sumarial.