L’USd’A ha enviat un escrit als dos caps d’Estat d’Andorra, l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, i el president de la República francesa, Emmanuel Macron, per demanar-los que interposen un dictamen previ de constitucionalitat del precepte que incorpora la llei del pressupost amb relació a la condonació dels deutes de les pensions d’invalidesa proposta pel govern.
L’organització sindical explica a través d’un comunicat que el deute que es pretén condonar amb aquesta disposició addicional ascendeix a 1.500.000 d’euros, que perdria la branca general de la CASS. Els ingressos d’aquesta branca provenen majoritàriament de les cotitzacions dels treballadors, el Govern només aporta les quantitats equivalents al dèficit anual que la branca pugui tenir, que representarien menys del 30% del total dels ingressos.
Per tant, es podria concloure que “el Consell General decideix que no es reclamin uns imports que s’han pagat indegudament i que la resta de treballadors del país que han cotitzat suportin aquestes pèrdues”.
El sindicat creu que “aquest fet podria ser discriminatori, ja que es beneficia unes determinades persones, que han percebut pensions superiors als que els corresponia, en perjudici de la majoria dels cotitzants i, sense que existeixi una raó de pes que justifiqui aquesta decisió. Si bé és cert que les persones que perceben pensions d’invalidesa poden trobar-se en situació de vulnerabilitat, aquest fet es dona en un nombre limitat de casos, ja que es tracta de pensions d’invalidesa que són compatibles amb el desenvolupament d’un treball, és a dir, les persones que han estat afectades per l’error de la CASS i que perceben una pensió també treballen i, en la majoria dels casos, tenen uns ingressos superiors al salari mínim, fins i tot multiplicant-lo per 2, 3, 4 o 5 vegades.”
D’altra banda, pel que fa a aquelles persones pensionistes del grup que té una situació econòmica més desfavorida, cal dir que la legislació andorrana no permet fer embargaments si la persona no supera el salari mínim i en cas que el dobli, la quantitat a embargar no pot superar el 50% del salari mínim i també té en compte les persones a càrrec.
A més, la CASS dona la possibilitat que la persona que hagi de retornar diners ho faci de forma fraccionada, en funció de la seva situació econòmica i en unes quantitats mensuals que poden ser molt baixes.
Tanmateix, l’entitat es planteja la possibilitat que es produeixi “una discriminació envers altres deutors de la CASS que es poden trobar en una situació econòmica més desfavorable que els pensionistes del grup amb remuneracions més baixes i que no seran condonats”.
La USd’A afirma tenir coneixement d’un afiliat a la Seguretat Social andorrana que va estar percebent una prestació de baixa per malaltia durant un any, transcorregut el qual, la CASS s’adonà que no complia els requisits de temps de cotització prèvia a la baixa per generar el dret a aquesta prestació, i per això va procedir a reclamar tots els imports pagats durant un any i a cancel·lar la prestació de baixa. La persona va restar sense cap ingrés, amb una obligació de retorn important i sense poder treballar a causa de la malaltia.