Els principals gestors de la trama del 3% de finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) utilitzaven sobrenoms per dificultar les possibles investigacions sobre les seves pràctiques irregulars. Ho recull la interlocutòria del jutge que ha investigat aquest cas, José de la Mata, que es va fer pública el passat 30 de juliol.

Així, Germà Gordó, que va ser gerent del partit i diputat al Parlament, apareix com a Gerardo o com a Gregorio en alguns dels documents que han arribat a mans del jutge. A Andreu Viloca, extresorer de CDC, el bategen com a Antonio mentre que a Francesc Xavier Sánchez, que va ser responsable jurídic i econòmic del partit que va crear Jordi Pujol, s’hi refereixen com Fernando. Tots tres, juntament amb Daniel Osácar, també extresorer de CDC, i Anna Dolors Benítez i Carles del Pozo, responsables a les àrees de finances i comptabilitat, estan imputats pels delictes d’associació il·lícita i organització criminal.

De la Mata cita, per exemple, un correu electrònic enviat per un empresari a un altre per recordar-li una trobada amb els directius de CDC que diu: “El dinar serà de 14 a 16:30 amb Antonio i el substitut de Gerardo”. I el jutge fa constar que Antonio és Andreu Viloca i Gerardo, Germà Gordó. El dinar amb aquests dos empresaris es va celebrar el 10 de juny de 2013. Hi va assistir Andreu Viloca i el substitut de Gerardo hauria estat Francesc Xavier Sánchez, segons indica el jutge en la interlocutòria.

En una altra ocasió, Josep Manel Bassols, directiu de l’empresa Oproler, també imputada, parla amb un altre directiu d’aquesta firma: “En relació amb el tema de les entrades pel futbol i què havia passat amb Antonio. Posteriorment, Viloca respondria a Bassols que no li seria possible assistir a l’esdeveniment”.

Pel que fa a Gregorio (Germà Gordó), l’aute cita que el mateix Bassols “s’ha reunit amb Gregorio amb objectiu ‘compromís obra’ i resultat tindrem ‘obra dins d’aquest any’, pròxima gestió 03.08.2012”. O, per exemple, quan tracta amb Gordó a començaments de 2012 i el jutge escriu “tracta en tot moment d’ocultar la relació, donant-li inclús els noms en clau de Gerardo i Gregorio”.

Les al·lusions a Francesc Xavier Sánchez com Fernando també són freqüents en l’escrit del jutge. “El dia 30.10.2013, en un parte comercial, es fan anotacions per Bassols en relació a la firma del contracte del carril bici i d’una reunió amb Fernando (Francesc SÁNCHEZ VERA), amb l’objectiu ‘Licitacions BIMSA’. La reunió amb Fernando tindria el seu reflex en una despesa de 35 euros al restaurant L’Eggs”. A Fernando i Antonio empresaris que van fer donacions a CDC els van convidar, el gener de 2014, a la llotja de l’estadi de futbol de l’Atletic de Madrid per veure un partit contra el Barça. La nota que reprodueix el jutge diu: “Fernando impossible. (…) Antonio contesta dijous”.

De la Mata diu que els empresaris esmentats “codifiquen” els noms de Germà Gordó, Andreu Viloca i Francesc Sánchez fent servir els pseudònims “per mencionar-los de forma reservada, i evitar així que, en les comunicacions habituals que mantenen, s’exposin les identitats del diputat esmentat, del Tresorer de CDC, i del responsable legal i econòmic de CDC”.

En canvi, l’extresorer Daniel Osácar, que compleix tres anys i mig de condemna per blanqueig de capitals, falsedat documental i falsedat comptable en el cas Palau, mai se li atribueix cap sobrenom tot i que surt 59 cops esmentat en aquesta interlocutòria.