Site icon La Valira

La Seu incompleix les lleis de transparència sobre sous i béns dels regidors

Els ajuntaments de la Seu d’Urgell i de Puigcerdà, governats pels alcaldes del PDECat Albert Batalla i Albert Piñeira, són dos dels molts municipis pirinencs que no apliquen les lleis de transparència espanyola (2013) i catalana (2014) -aprovades al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya- pel que fa als salaris que perceben els càrrecs públics. En el cas de la Seu, el web corporatiu té una finestra creada específicament per oferir aquesta informació, però sense cap opció de poder-la consultar.

A finals del 2015 es va complir el termini de dos anys que es va donar als ajuntaments per adaptar-se a la nova legislació. Des d’aquell moment, tots els consistoris de l’Estat espanyol estan obligats per llei a tenir publicats als seus webs “de manera clara, estructurada i comprensible” els pressupostos municipals, els salaris dels seus alts càrrecs, els contractes signats, les subvencions concedides i una altra multitud de dades.

La normativa catalana va més enllà i en el seu article 11 sobre transparència en la gestió econòmica, comptable, pressupostària i patrimonial, diu que les administracions públiques, incloses les locals, han d’informar sobre “les retribucions, indemnitzacions i dietes, les activitats i els béns dels membres del Govern, dels alts càrrecs de l’Administració pública i del personal directiu dels ens públics, les societats, les fundacions i els consorcis, i les indemnitzacions que han de percebre en deixar d’exercir el càrrec”.

Les corporacions municipals de les capitals de l’Alt Urgell i la Cerdanya, tot i que compten amb portals per informar sobre el destí dels diners públics, no compleixen amb l’obligació de publicar anualment els béns dels representants electes, la qual cosa no és cap novetat, ja que està recollida en la Llei de bases de règim local, que fins a l’aprovació de les lleis de transparència donava molta llibertat als ajuntaments per decidir tant la forma com el format en què havia de ser difosa.

Algunes corporacions semblen no haver-se donat per assabentades que l’actual normativa obliga a la publicació activa en els webs municipals de les declaracions de béns dels regidors, amb dedicació exclusiva o parcial, que estan custodiades pels secretaris, i vulneren el dret dels ciutadans a saber on van a parar els diners dels seus impostos.

Exit mobile version