Els Mossos d’Esquadra segueixen prenent declaració a familiars, treballadors i exempleats de la residència geriàtrica Sant Hospital de Tremp (Pallars Jussà), on van morir 61 residents a causa de la pandèmia de coronavirus.

Fonts judicials han informat que el tancament de l’atestat podria allargar-se encara algunes setmanes davant les reticències d’alguns integrants de la plantilla a declarar per por a possibles represàlies empresarials. Bàsicament la policia pregunta als afectats per les mesures de prevenció que prenien abans de la intervenció del centre propietat del Bisbat d’Urgell.

Amb tot, s’espera que als voltants de finals de març l’informe policial pugui estar enllestit i traslladat a la Fiscalia després que el ministeri públic obrís les corresponents diligències per 61 presumptes delictes d’homicidi per imprudència. A més, el fiscal investiga també un suposat delicte social.

Cap mena d’autocrítica del Bisbat d’Urgell

Cal recordar que el número dos del Bisbat d’Urgell i membre de la fundació Fiella-Sant Hospital de Tremp, Josep Maria Mauri, va assegurar tot just el centre va ser intervingut per Salut que fins aquell moment la gestió del geriàtric havia estat “modèlica i exemplar”. Tanmateix va qüestionar les irregularitats denunciades per la gerent de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, que va justificar la intervenció per una “situació descontrolada” i per les “irregularitats detectades”.

La residència de la tercera edat continua sent gestionada per Sant Joan de Déu–Terres de Lleida, malgrat que la propietat confia que aviat se’ls retorni la gestió. Justament aquesta setmana el patronat de la fundació Fiella ha enviat una carta als familiars dels residents, signada pel rector de Tremp i el Bisbat d’Urgell, en la qual defensen la seva gestió de “qualitat” i no fan cap mena d’autocrítica.

Això ha provocat força indignació entre alguns familiars que, alhora, es queixen que ni tan sols els hi demanen disculpes.