Site icon La Valira

La multinacional sueca d’alarmes Securitas Direct abandona Andorra i deixa els seus clients tirats

Els clients andorrans de Securitas Direct-Verisure han rebut una comunicació on se’ls informa que, a partir de l’1 d’octubre pròxim, l’empresa deixarà d’operar al Principat i que, per tant, els seus aparells de vigilància i de seguretat –instal·lats en domicilis particulars i comerços- deixaran d’estar connectats a la seva central d’alarmes. Aquesta multinacional sueca està present en 17 països d’Europa i d’Amèrica Llatina i compta amb uns dos milions de clients.

La decisió unilateral de Securitas Direct ha causat una gran emprenyada entre els seus clients d’Andorra. Quan van decidir contractar els serveis d’aquesta empresa –que té una delegació a Escaldes-Engordany- se’ls va obligar a comprar els equips de vigilància (càmeres, sensors, dispositius antirobatori…) i es troben que ara se’ls hauran de menjar amb patates, ja que la multinacional es nega a abonar-los el preu –en alguns casos, molt elevat- que van haver de pagar per la seva compra i instal·lació i tampoc farà més el servei de manteniment.

EL NOU REGLAMENT DE SEGURETAT PRIVADA

L’origen de la decisió de Securitas Direct d’abandonar Andorra rau en l’aprovació, el 19 d’abril passat, del Reglament que desenvolupa la Llei 8/2022 de seguretat privada aprovada pel Consell General. Aquest reglament estableix l’obligatorietat de les empreses que fan serveis de vigilància domiciliària de disposar d’una central de recepció d’alarmes (CRA) ubicada al Principat.

Fins ara, els clients andorrans de Securitas Direct-Verisure estaven connectats al CRA que la multinacional sueca té a Cornellà de Llobregat, prop de Barcelona. Des d’aquí, s’alertava la policia o els bombers d’Andorra quan es detectava o produïa alguna incidència.

ELS CLIENTS, INDIGNATS

Amb l’entrada en vigor del nou reglament de seguretat privada d’Andorra, Securitas Direct estava obligada a tenir una CRA al Principat, però els directius de la multinacional han decidit que no els surt a compte la inversió i han optat per tancar la barraca a partir de l’1 d’octubre, deixant els seus clients amb un pam de nas. Això sí, els informen que els aparells que els van vendre continuaran funcionant, però sense estar connectats a cap CRA.

LA VALIRA ha pogut constatar la indignació dels clients damnificats, que no tindran dret a cap compensació econòmica i que lamenten que el Govern no reaccioni davant del que qualifiquen d’“estafa” per part de Securitas Direct-Verisure. També critiquen que el nou reglament de seguretat privada no contemplés un període transitori per tal que es pogués negociar una solució.

La multinacional sueca –que està participada pel fons d’inversió nord-americà Hellman & Friedman- es vanta dels excel·lents resultats econòmics que acumula any rere any i de la seva exitosa expansió internacional. Però el cert és que, en el cas d’Andorra, han decidit marxar “a la francesa” i s’han comportat com uns garrepes que no volen invertir en la instal·lació d’un CRA.

Exit mobile version