El diari espanyol ABC, en la seva edició d’avui, publica un article sobre l’escàndol dels “diamants de sang”, on es fa ressò de la recent detenció, a l’aeroport de Màlaga, de l’empresari Manuel Terrén, acusat de formar part de la trama que explotava aquest negoci criminal. “El paper d’aquest individu en aquest ‘comerç de sang’ havia estat molt rellevant, però es tracta només de la punta de l’iceberg, perquè els indicis acumulats en aquesta investigació apunten cada cop més a Andorra”, afirma el diari.
En aquest article, signat pel periodista Pablo Muñoz, es recorda que l’origen de les investigacions és la denúncia presentada a l’Audiència Nacional l’any 2021 per un antic esclau que es va veure obligat a treballar, en condicions inhumanes, en una mina controlada per la guerrilla del Front Revolucionari Unificat (RUF) a Sierra Leone, un país de l’Àfrica occidental que, entre 1991 i 2002, es va veure assolat per una cruenta guerra civil, amb més de 70.000 morts. El jutge instructor del cas “va encarregar les investigacions a la Secció de Crims contra la Comunitat Internacional de la Comissaria General d’Informació de la Policia que, entre les seves funcions, està la d’investigar crims de lesa humanitat, de guerra i de genocidi”, explica l’ABC.
I afegeix: “El seu treball era molt complex, perquè els fets s’havien produït en un país com Sierra Leone, la qual cosa obligava a comissions rogatòries molt complicades de portar a bon port, i es remuntaven més de 20 anys enrere.
Els investigadors, sense el compromís professional dels quals i amb un innegable cost personal no s’hagués pogut avançar en aquest cas, van aprofitar, entre altres coses, l’abundant documentació del judici contra Charles Taylor, president de Libèria condemnat pel Tribunal Especial per a Sierra Leone a 50 anys per crims de guerra comesos amb la seva ajuda en aquest país. També les moltes sentències, algunes de més de 1.000 folis, contra paramilitars que van ser analitzades per a treure dades amb les quals armar aquest cas. A mesura que van avançar les investigacions es va poder tancar el cercle entorn de Manuel Terrén”, ara empresonat.
MÉS DE 15 MILIONS D’EUROS
“En les investigacions”, segons explica l’ABC, “va sorgir l’empresa Orfund, amb seu a Andorra i dirigida per Jordi Cinca (foto), fundada amb altres persones importants de l’alta societat del Principat. Era la comercialitzadora dels ‘diamants de sang’ a Europa, segons les investigacions. També hi havia testimonis que els màxims responsables de la guerrilla viatjaven a Libèria per a reunir-se en persona amb Terrén en la seu d’aquesta societat i negociar la venda de les pedres precioses”.
“Les xifres del negoci eren enormes, i els diners obtinguts eren suficients, tant per a finançar el RUF com per a fer rics als empresaris que es beneficiaven amb aquest tràfic il·legal i inhumà. Les fonts consultades eleven a més de 15 milions d’euros el volum de negoci, ja que les pedres precioses eren de molt bona qualitat. Per donar una idea de l’activitat, només cal assenyalar que en aquests anys Libèria va declarar un augment d’un 500% la producció de diamants, la qual cosa era impossible. Tot aquest increment, per descomptat, procedia de les mines de Sierra Leone”, informa l’ABC.
“ENCARA POT HAVER-HI NOVETATS IMPORTANTS”
Per facilitar el tràfic dels “diamants de sang”, Orfund tenia dues societats filials a Libèria: Blue Stone i DiAndorra. Segons l’ABC, “tota aquesta estructura empresarial estava destinada, segons la investigació, a ocultar la seva veritable activitat: la introducció en el mercat europeu de quantitats importants de ‘diamants de sang’: «La sospita, gairebé la certesa, és que tota la cadena coneixia la procedència d’aquestes pedres precioses», expliquen a ABC fonts de la investigació, el secret de la qual es va aixecar el passat dia 5. «Encara pot haver-hi novetats importants», anticipen”.
“Les línies d’investigació obertes, segons fonts jurídiques, apunten ara a Andorra, en concret al ja esmentat Jordi Cinca, encara que Espanya té problemes per a actuar per la seva actual legislació sobre jurisdicció universal”, puntualitza l’ABC.
2 comentaris a “La investigació judicial a Espanya sobre l’escàndol dels “diamants de sang” apunta a Jordi Cinca”
andorra es una dictadura. ni sirt aquesta noticia a cap diari andorra i borran els comentaris que critiquen a da i al inutil del cap de govern. no hi ha democracia. voten 4 i son vots comprats amb carrecs de funcionariat. espero que aviat nacions unidas posi ma en aquest pais de lladres, corruptes i criminals
Pobret Cinca no podrá sortir d’Andorra… Se’m cauen les llàgrimes… d’alegria.