El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest dijous una moció d’En Comú Podem (ECP) que insta l’Estat a recuperar la gestió pública de les concessions administratives pels aprofitaments de les centrals hidroelèctriques que hagin superat els 75 anys, garantint una compensació directa als municipis afectats.

Entre altres punts, la moció insta el Ministeri per a la Transició Ecològica i a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) a recuperar la gestió pública de les concessions administratives dels aprofitaments de les centrals hidroelèctriques que hagin excedit els 75 anys a través d’una empresa pública participada per totes les Administracions territorials afectades.

Així mateix, demana que es garanteixi una compensació directa pels municipis que suporten la servitud de l’ús dels seus recursos naturals. La moció també demana al Govern i a la CHE que facin un inventari de les centrals hidroelèctriques situades a la demarcació, que hagin superat el límit de concessió de l’explotació privada.

Insten a paralitzar la creació de l’Agència de Patrimoni Natural

Per altra banda, el Ple de la Diputació de Lleida ha donat llum verda a una moció del PSC i UA que demana al Parlament que paralitzi de la tramitació de la Proposició de llei de creació de l’Agència de Patrimoni Natural i la Biodiversitat, així com la posada en marxa d’un grup de treball amb ajuntaments i agents de gestió del territori per tal de “garantir el consens en la proposta final”.