Site icon La Valira

​La calor i la sequera fan avançar les mesures per frenar la plaga d’erugues processionàries dels pins

Als boscos del l’Alt Urgell, els Pallars, la Cerdanya, l’Alta Ribagorça i el Ripollès ja s’hi poden veure bosses blanques als arbres i cues d’erugues processionàries des de fa uns anys.

Ara, amb la calor que ha fet els darrers dies, moltes han baixat de l’arbre per començar el procés per enterrar-se fins a la primavera on, després de la metamorfosi, passaran a ser papallones.

La realitat, però, és que el canvi climàtic ha fet incrementar aquesta plaga que pot causar erupcions importants a la pell si es toquen les erugues, o afectacions greus en animals que les confonen amb el menjar.

Des d’Acció Climàtica constaten que la processionària s’ha convertit en un problema que creix a les pinedes catalanes.  Aquest insecte s’alimenta de les fulles dels pins i molts d’ells les acaben perdent totes. Això, sumat a la sequera que pateixen els boscos, fa que l’arbre no tingui reserves a l’estiu i mori.

El tractament més efectiu per combatre la processionària en l’àmbit forestal és l’aeri, que es realitza a la tardor, durant els primers estadis de desenvolupament de les erugues. Els tractaments s’apliquen a les zones on les poblacions són més altes a fi d’evitar les defoliacions importants i els problemes d’urticària.

El plaguicida que s’utilitza en aquests tractaments per al control de la processionària és un producte biològic, el Bacillus thuringiensis kurstaki.

 

Exit mobile version