En vigílies de la represa del judici de la Banca Privada d’Andorra (BPA) al Tribunal de Corts, les males notícies s’acumulen pel fiscal general, Alfons Alberca, i l’acusació que, en nom del Govern, exerceix l’advocat Manel Pujadas. Dels quatre “pecats mortals” assenyalats pel FinCen en la seva nota del 10 de març del 2015, i que van servir per justificar la confiscació del banc, tots han anat decaient, un darrere l’altre.
La BPA no blanquejava diners del càrtel de Sinaloa; tampoc de l’empresari rus Andrei Petrov; encara pendent de judici a Espanya, el cas Gao Ping es limita a un delicte fiscal; i, pel que es va veient, l’escàndol dels veneçolans és, en realitat, una venjança política del president Nicolás Maduro contra Rafael Ramírez (foto), expresident de l’empresa petroliera PDVSA, exministre d’Energia i home de la màxima confiança del difunt Hugo Chávez, molt crític amb l’actual deriva totalitària de la “revolució bolivariana”.
LA PETICIÓ D’EXTRADICIÓ, REBUTJADA
Segons va explicar Poble Andorrà (18-7-2021), “Ramírez era el cap a l’ombra de la trama veneçolana que va espoliar a través de BPA uns dos mil milions de dòlars de Petróleos de Venezuela (PDVSA). Aquest espoli es considera la clau perquè Estats Units decidís acabar amb Banca Privada d’Andorra. Ramírez estava darrere de la trama entre subornadors (liderats pel seu cosí i homes de la seva confiança) i subornats (els seus empleats a la petroliera pública). Així s’enduien comissions milionàries a canvi de la concessió d’obra pública mitjançant suborns. Ramírez, quan la Batllia va accedir als comptes a BPA de la trama i es van saber les proves de l’espoli, va fugir a Itàlia, suposadament per les relacions que tenia per les operacions fetes amb la petroliera ENI (Ente Nazionale Idrocarburi)”.
El règim de Nicolás Maduro va intentar que Itàlia extradís Rafael Ramírez, però la maniobra no ha prosperat. El mes de setembre passat, el Tribunal d’Apel·lacions de Roma –segons la documentació a la qual ha tingut accés LA VALIRA– va rebutjar la petició d’extradició, “atès l’historial de violacions als drets humans d’aquest país sud-americà” i davant la certesa que Rafael Ramírez “patiria persecució política si era retornat a Veneçuela”, segons ha declarat el seu advocat, Roberto de Vita.
REPRESÀLIA POLÍTICA
L’expresident de PDVSA sempre ha rebutjat les acusacions de corrupció que se li formulen des de Caracas i afirma que es tracta d’una represàlia per la seva decisió de trencar amb Nicolás Maduro, a qui ha acusat de portar a la ruïna la riquíssima indústria petroliera de Veneçuela i d’abandonar els ideals del seu predecessor, Hugo Chávez. A més, d’acord amb la Convenció de Ginebra, Itàlia ha atorgat a Rafael Ramírez l’estatus de “refugiat polític”.
Tot i que Rafael Ramírez, segons Poble Andorrà, era el “cap a l’ombra de la trama veneçolana”, el cert és que mai se li van localitzar comptes a BPA. I això que la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIFAnd) i la Policia han analitzat exhaustivament tots els apunts de l’operativa bancària feta en aquesta entitat financera per clients originaris d’aquest país sud-americà.
FILTRACIÓ MASSIVA A ‘EL PAÍS’
En un dels episodis més tèrbols i misteriosos que envolten el cas BPA, els resultats d’aquestes investigacions de la UIFAnd i la Policia s’han filtrat, de manera sistemàtica i exhaustiva, des d’Andorra al diari madrileny El País. No es tracta d’un fet puntual ni tampoc és mèrit dels periodistes d’El País que signen aquestes notícies: és una operació d’Estat perfectament organitzada que s’ha concretat en la publicació de més de 40 articles en aquest diari madrileny sustentats en documentació que, formalment, està protegida sota secret de sumari per la Batllia.
Qui facilita aquesta documentació confidencial de la UIFAnd i la Policia andorrana al diari El País? De moment, no se sap, però és una gravíssima irregularitat que ha estat denunciada al fiscal general, Alfons Alberca, que, per descomptat, no ha mogut ni un dit per esbrinar aquesta fuita massiva de material sub judice d’Andorra cap a Madrid, que s’està produint des de fa tres anys.
‘EL PAÍS’ DISPARA I ‘POBLE ANDORRÀ’ REMATA
L’objectiu d’aquesta operació és evident: criminalitzar els antics directius i empleats de BPA per justificar davant l’opinió pública la confiscació del banc…, encara que sigui a costa d’afavorir els interessos polítics de l’autòcrata Nicolás Maduro (!). Aquesta bruta maniobra de filtració interessada i perllongada en el temps dels documents de la UIFAnd i de la Policia té una segona pota: tots els articles que publica el diari El País sobre BPA els reprodueix com un lloro, al cap de pocs minuts, Poble Andorrà, entrant, d’aquesta manera, aquestes notícies en el circuit de consum mediàtic del Principat. Tot plegat, molt groller i molt descarat.
Però, després de la decisió de la Cort d’Apel·lacions de Roma de rebutjar l’extradició de Rafael Ramírez instada pel règim de Nicolás Maduro i de concedir-li l’estatuts de “refugiat polític”, tota la “pel·lícula dels veneçolans” cau per terra. Cal tenir present, per a més inri, que, segons especifica Poble Andorrà, “aquest espoli es considera la clau perquè Estats Units decidís acabar amb Banca Privada d’Andorra”.
“NO EM QUEDARÉ CALLAT”
En el seu blog d’opinions polítiques, Rafael Ramírez, que segueix molt actiu des del seu exili a Roma, escriu: “A Veneçuela, la violació dels Drets Humans és una política d’Estat que col·loca Maduro al marge, no només de la Constitució de la República Bolivariana, sinó del Sistema de Dret Internacional dels Drets Humans, cosa que li treu tota legitimitat a nivell mundial”.
I continua: “No em quedaré callat. Això no es tracta de quelcom personal, es tracta d’una responsabilitat davant el país. El xantatge del silenci i de la por que Maduro ha instal·lat entre els veneçolans ens ha fet molt de mal com a societat i dificulta, cada cop més, la recuperació de la sobirania popular i la reconstrucció del país. Mai he abdicat o claudicat de les meves idees. No ho faré mai”.
XAVIER ESPOT HA DE REFLEXIONAR
Si l’últim cartutx que tenen el fiscal general Alfons Alberca i l’advocat del Govern, Manel Pujadas, per carregar-se penalment els exdirectius i exempleats de BPA és el de la trama dels veneçolans que, suposadament, dirigia Rafael Ramírez, ja cal que s’ho facin mirar.
El cap de Govern, Xavier Espot, també hauria de fer una profunda reflexió i analitzar si el millor per Andorra és fer el joc a Nicolás Maduro, un mandatari que ha estat reiteradament denunciat per les seves barrabassades per la Comissió Internacional Independent del Consell dels Drets Humans de l’ONU i que ha provocat l’èxode forçós de més de 5 milions de veneçolans, que han tingut de fugir del seu país per intentar sobreviure.