Site icon La Valira

Espectacular augment del consum de ‘maria’ a Andorra

L’any passat es va incrementar significativament els decomisos de tabac, d’haixix i cocaïna a Andorra. Segons dades del ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior l’any passat es van requisar 29.246 grams d’haixix enfront dels 946 del 2015. Pel que fa a la cocaïna la xifra s’ha doblat, situant-se en 97 grams i el volum de paquets de tabac comissats el 2016 va ser 100.869, és a dir, 76.869 més que el 2015.

Les apropiacions policials coincideixen amb la detecció de l’entrada cada vegada més aviat en el món de la droga i l’alcohol de joves en edat més primerenca, tot i que al Principat el tràfic, la tinença i el consum de qualsevol tipus de droga, està castigat fins i tot amb penes de presó. La legislació penal andorrana és molt severa amb els delictes contra la salut pública i a partir de 15 grams de cocaïna la jurisprudència del Principat té establert que es tracta de gran quantitat d’estupefaent. Els experts asseguren que hi ha persones d’entre 12 i 16 anys que ja presenten problemes greus de drogoaddicció.

En el darrer any, 85 persones van ser detingudes per estar en possessió d’estupefaents com ara la cocaïna, seguida de marihuana i haixix. En la majoria dels casos els detinguts ho van ser, per portar petites quantitats droga i els arrestos es van realitzar bona part de les vegades a la frontera hispano andorrana del riu Runer. En aquest àmbit, Andorra no s’escapa gaire de la realitat dels països del seu entorn, tot i tenir una legislació més dura, i ara els nivells de consum s’han disparat fins a arribar a ser equiparables als d’Espanya i França.

Segons assegura l’Altaveu  el consum de ‘maria’ de forma notable hi és present en escolars tant del Sant Ermengol com de l’institut de la Margineda, d’Ordino a Encamp, passant per la Sagrada Família o el Lycée. Tampoc escapen d’aquestes pràctiques el Prat del Roure d’Escaldes-Engordany, el Parc Central d’Andorra la Vella o algun conegut centre comercial.

Exit mobile version