El president del grup municipal d’ERC a l’ajuntament de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, no formarà part de les llistes electorals de la formació republicana de cara a les eleccions al Parlament del 14 de febrer de l’any vinent. La notícia ha estat comunicada pel mateix Viaplana a través de les xarxes socials, argumentant que “es vol dedicar al 100% al municipi” com a vicealcalde, tot i que sempre ha apostat per ser parlamentari com un valor molt important en la defensa també dels interessos dels urgellencs.

Es tracta de ‘la crònica d’una mort anunciada’, ja que a ningú s’amaga el descontentament de la direcció nacional i, també de la mateixa Federació Regional d’ERC a l’Alt Pirineu i l’Aran, per la seva feina com a diputat en l’actual legislatura i, especialment, per la seva defensa aferrissada de les polítiques neoliberals del seu soci de govern al consistori urgellenc, JuntsxCat, prioritzant els interessos partidistes.

D’aquesta manera, Viaplana ha de pagar el preu de l’actual pacte que manté amb els neoconvergents a l’ajuntament amb l’elevat risc que, fins i tot, d’aquí a dos anys no encapçali tampoc la llista d’ERC a les eleccions municipals del 2024.

Cal recordar que en els anteriors comicis, Viaplana que sortia com a ‘cavall guanyador’ a l’alcaldia va quedar relegat al tercer lloc, lluny de la llista més votada que va ser la de Compromís per la Seu, encapçalada pel també diputat, Òscar Ordeig.