La crisi del coronavirus està convertint en un infern les residències geriàtriques a Catalunya on els morts es compten per centenars. Per aquesta raó la Coordinadora Residències 5+1, una plataforma de familiars d’usuaris de residències per a la gent gran, ha posat en marxa una denúncia davant la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En la denúncia que es farà efectiva el pròxim dia hàbil, és a dir el pròxim dimarts 14 d’abril, s’acusa la Generalitat d’incompetència amb derivació de mort, segons ha explicat a EL TRIANGLE la portaveu de la coordinadora, María José Carcelén. La portaveu ha afirmat que “presentem la denúncia contra el departament de Salut i la conselleria de Afers Socials per què sabien perfectament el que estaven passant a les residències i no han volgut fer res. La seva incompetència són els nostres morts”.

Per a Carcelén la manca de coordinació, de directrius clares i la inacció del govern català ha provocat que augmenti, en molt, la crisi del coronavirus als geriàtrics, afirmant que “la responsable directa és la Generalitat que no ha pres les mesures correctes quan va veure el que passava a les residències de Madrid. A totes les residències de Catalunya els morts es poden comptar per desenes”. La Generalitat, que ha reconegut la mala gestió a les residències, continua però posant bastons a les rodes i està actuant de manera deficient segons es desprèn de l’escrit que es presenta a la fiscalia del TSJC per part de la Coordinadora 5+1. Carcelén diu que “a les residències hi ha un metge 20 hores a la setmana i un gericultor a les nits per 20 o 30 avis, és impossible ni detectar ni derivar els avis malalts, per això s’amunteguen els casos”.

La coordinadora de la plataforma afirma que “hi ha la decisió de no portar els avis que estan als geriàtrics als hospitals, però tampoc els dónes una atenció medica perquè una residència no és un sociosanitari, no tenen metge o infermera les 24 hores. No es pot agafar una via, ni posar un sèrum. Si no tens material ni personal estàs condemnant a aquesta gent a morir. Si deixes a un avi amb Covid-19, amb pluripatologies en una residència sense metge… és una sentència de mort”. El Govern català assegura que el 90% dels morts tenia més de 60 anys, i que el 67% eren majors de 80 anys, una xifra que es posa en dubte des de la Coordinadora 5+1 que defensen que “no s’estan fent els tests per saber qui té el virus, ni tampoc les autòpsies per saber de què s’han mort. Les xifres no quadren… i els tests no arriben”.

Les residències d’avis s’han convertit en focus de la malaltia i de les crítiques contra la Generalitat per la política de directrius amb què intenten contenir, sense èxit, l’avanç del coronavirus. La consigna que va encendre la metxa va ser la decisió del govern a finals de març de fer un cribratge per edat en què es recomanava no portar a l’UCI ni intubar pacients més grans de 80 anys, pacients d’escàs benefici com els van anomenar. Dies més tard reculava i feia un afegitó en què deixava en mans dels metges el triatge per un tema clínic. Sense fer gaire soroll anunciava una altra directriu, que els familiars es poguessin emportar els ancians a casa, que segons Carcelén “és del tot incomprensible”, afegint que “van recomanar emportar-se els avis a casa sense fer ni tan sols el test. Com penses que t’has d’emportar una persona gran a casa quan a la seva residencia hi ha 10 morts i 40 contagiats? És que no saben el que és el període d’incubació? Això és posar la pressió a sobre de les famílies i treure’s els morts de sobre, que se’t mori a tu a casa, però no a la residència”.

La darrera mesura anunciada per la consellera de Salut, Alba Vergés, que va fer albirar una mica d’esperança era el trasllat dels avis a centres o hotels medicalitzats, però que de moment continua a l’espera, “ha estat la gota que ha omplert la pica”, declara Carcelén i afegeix que “l’Ajuntament va posar a disposició del govern diversos centres per poder ser medicalitzats i allotjar els avis que ho necessitessin però la Vergés, va dir que els pavellons medicalitzats no eren adequats pels avis. Potser pensen que és millor deixar-los morir a la residència. Els estan deixant morir, per això els denunciem”. Aquesta inacció del govern és el que ha provocat que la Coordinadora de Residències 5+1 acusi la Generalitat de fer política amb les víctimes, “que facin la política que vulguin però no amb la vida de la gent”.

La mort ronda les residències
La història de J.R.V, que ha vist com la seva mare A.V, de 89 anys, moria al llit de la residència és una de tantes d’aquesta pandèmia i de com està afectant els centres per a la gent gran. “La meva mare vivia a la residència Can Serra de Sant Esteve Sesrovires, i tot i l’edat era una persona vàlida. Quan van tancar la residència a les visites dels familiars, pel tema de la Covid-19, sabíem d’ella per trucades de telèfon fins que ens van oferir la possibilitat de fer una videoconferència perquè ens deien que estava malalta”, explica J.R, afegint que “no vam arribar a parlar-hi mai, perquè ens van dir que estava aïllada i hospitalitzada en una habitació, i vam començar a sospitar alguna cosa. Després de molt insistir i fins i tot d’amenaçar-los amb una denúncia, ens van fer un vídeo de la meva mare en què ja vam veure que estava patint molt”.

J.R.V. denuncia que la seva mare, una dona valida fins al moment de contraure la malaltia, va morir a la residència aïllada en una habitació ja que “una residència no és un hospital i no estan preparats. La meva mare no tenia ni una ampolla de sèrum per evitar la deshidratació en una suposada habitació medicalitzada”. La dona va ser incinerada quatre dies més tard i sense que quedés clar el resultat de la prova del coronavirus, ja que segons afirma J.R.V., “ens van dir que l’havien fet el test però mai ens van donar els resultats, la metgessa pensava que havia mort de coronavirus, però va morir per abandonament”.