La Valira

Rebel·lió d’alcaldes del Pirineu i associacions de tot Catalunya contra el conseller Damià Calvet

Aquest dimecres, al cap del Port del Cantó, al Pallars Sobirà, s’ha llegit un Manifest en relació amb la Proposició de llei de la creació de l’Agència de Patrimoni Natural. Aquest manifest ha estat impulsat pel Consell d’Alcaldes del Pallars Sobirà, la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT) i l’Ajuntament de Bellver.

Un total de 4 Consell Comarcals, gairebé 50 ajuntaments (entre els quals ni figura el de la Seu d’Urgell) i Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) a més d’organitzacions empresarials i sectors econòmics, col·legis professionals, associacions de defensa forestal i el sector agrari, s’han adherit al Manifest per reafirmar l’oposició a la creació de l’Agència.

Es basen en 8 punts entre els quals destaquen la falta d’informació, transparència i participació de tots els sectors afectats i també en el fet que s’està fomentant la creació d’estructures administratives opaques i especialitzades amb polítiques que augmenten els desequilibris entre diferents zones de Catalunya i afavoreixen el despoblament local i rural. Així mateix, constaten que la llei no ha tingut en compte els propietaris dels boscos, els ramaders, els espais naturals, els ens locals que en són propietaris, ni el món rural.

La finalitat del Manifest és l’ajornament de l’aprovació d’aquesta llei fins que no sigui consensuada amb els ens locals i els propietaris de terrenys afectats i una representació no inferior al 50% del món local, propietaris forestals i òrgans rectors dels espais naturals. Finalment, el Manifest fa una crida a tots els grups polítics, ajuntaments, consells comarcals i la resta d’ens locals del Pirineu i Prepirineu perquè s’adhereixin a les reivindicacions.

Carles Isus, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, un dels principals impulsors d’aquesta actuació, reivindica la necessitat de trencar les dinàmiques de no tenir en compte l’opinió del territori a l’hora de legislar en matèries que l’afecten d’una manera tan directa i recorda que no estan en contra de la Llei, sinó que demanen més informació i uns consensos tan amplis com sigui possible davant la presa de decisions.

Fàbrega vol deixar al marge l’ajuntament de la Seu de la revolta del Pirineu contra el conseller Calvet

Per la seva part, l’alcalde de la Seu, el neoconvergent Jordi Fàbrega, vol intentar deixar al marge a l’ajuntament alturgellenc de la revolta de la major part de batlles i entitats públiques i privades de les comarques pirinenques que han manifestat la seva oposició a la llei de creació de l’Agència de Patrimoni Natural.

Els seus opositors són partidaris de l’ajornament fins que la proposició de llei no sigui consensuada amb els ens locals i els propietaris de terrenys afectats i una representació no inferior al 50% del món local, propietaris forestals i òrgans rectors dels espais naturals.

El batlle Fàbrega encara no s’hi ha pronunciat públicament sobre la llei conscient que un possible enfrontament amb el principal promotor de la iniciativa, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet -uns dels grans favorits en les travesses a substituir a Quim Torra per les llistes postconvergents– li pot perjudicar en les seves aspiracions a arribar a ser, en la pròxima legislatura, diputat al Parlament de Catalunya.

Justament, el dia d’avui, es manté la incògnita (com d’un autèntic secret d’estat es tractés) quins van ser els dos batlles que en el darrer Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell, no van donar suport a una moció per demanar “ser escoltats” abans que la llei es debati al Parlament. Fàbrega, amb la boca petita i en petit comitè, hauria manifestat suposadament, i a contra cor, haver votat favorablement a la moció.

 

 

 

Exit mobile version