La Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals, FAADA, es planteja denunciar judicialment a l’Ajuntament de la Seu, després d’haver presentat una denúncia formal davant aquesta corporació per incomplir la Llei 7/2023 de protecció dels drets i el benestar dels animals.
El consistori va enviar un requeriment de deu dies a la comunitat de propietaris d’un edifici perquè facilités l’entrada en un solar interior on està establerta una colònia de gats al carrer Sant Joan Baptista de la Salle. La resposta donada aquest dimarts per l’advocat dels propietaris a l’Ajuntament ha estat que “no hi cap gat al pati de l’edifici” i, per tant, rebutja la petició municipal per poder entrar-hi.
En tractar-se d’un terreny privat cal una ordre judicial per tal que la corporació local pugui accedir. Això només passaria a condició que l’Ajuntament es personés com a acusació, tot i que sembla que aquesta no seria la seva intenció.
Davant la desídia i passivitat municipal per fer complir la legislació vigent, FAADA vol actuar amb certa celeritat per evitar el greu risc per a la supervivència dels felins amb una situació que es veu agreujada per les altes temperatures.
Un jutjat obliga un ajuntament a ajudar una colònia de gats instal·lada en un terreny privat
Justament el jutjat contenciós administratiu 2 de Tarragona ha dictat aquesta setmana una interlocutòria en la qual obliga l’Ajuntament del Vendrell a donar assistència a una colònia de gats que hi ha en una finca privada del municipi.
En la interlocutòria, la magistrada accepta adoptar les mesures cautelars que havia demanat FAADA -que havia denunciat el consistori- mentre es redacta la sentència definitiva. Des de l’entitat han assegurat que es tracta d’una mesura que no té precedents i que obre la porta a què les administracions hagin d’actuar en altres situacions similars.
Així, l’ajuntament haurà d’esterilitzar i fer els tractaments veterinaris necessaris per garantir la salut dels animals. Segons es recull en l’escrit judicial, la colònia de gats el 2021 tenia 70 membres mentre que el 2022 es va reduir fins als 50.
La magistrada assegura que “l’Ajuntament del Vendrell està fent un autèntic desistiment de les funcions que legalment li corresponen en la gestió de la colònia per no dur a terme les actuacions d’esterilització, procura dels tractaments i cures veterinàries dels animals, alimentació dels mateixos amb la consegüent mort dels animals per conductes caníbals d’altres individus de l’espècie i el seu trasllat i reubicació a un lloc adequat”.
A més, considera que si no s’apliquen aquestes mesures, hi ha un “risc vital” pels felins i un perjudici pels veïns, ja que els animals moren i queden a la intempèrie i en descomposició. Uns veïns que, segons l’entitat animalista, han estat els que durant tot aquest temps han estat tenint cura dels gats.