El Grup d’Experts sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans europeus (Greta) ha publicat les conclusions sobre el tercer informe al qual s’ha sotmès el Principat i, si en un principi feliciten les autoritats per haver desenvolupat una política estratègica per lluitar contra el tràfic d’éssers humans des del 2021, considera que encara hauria d’aplicar mesures addicionals per identificar les possibles víctimes. En aquest sentit, l’informe assenyala que a causa de la forta demanda de mà d’obra estrangera, hi ha riscos d’explotació laboral en sectors com ara el del treball domèstic, l’estacional, la construcció o l’agricultura.
Afegeix una preocupació específica per la “restrictiva” legislació laboral i d’immigració que podria fomentar l’explotació laboral o el tràfic d’éssers humans, ja que les víctimes podrien ser reticents a presentar una denúncia per por de perdre la feina o a ser deportades. És per això que insta les autoritats a modificar la legislacióa i a reforçar els recursos dels inspectors de treball, així com les inspeccions d’ofici. Paral·lelament, demana que els delictes de tràfic d’éssers humans s’investiguin de manera proactiva i ràpida, independentment de si la víctima presenta una denúncia.
Per contra, el Greta considera que Andorra ha avançat en el desenvolupament d’un marc legal, institucional i polític per combatre el tràfic de persones i destaca especialment l’ampliació de l’abast del delicte de tràfic d’éssers humans per incloure el treball forçat, els serveis forçats o la mendicitat forçada. L’informe també celebra la introducció d’un reglament que dóna dret a assistència jurídica gratuïta a les víctimes del tràfic i recorda com l’any 2021 es va identificar una presumpta víctima de tràfic amb finalitats d’explotació sexual, tot i que finalment la justícia no va tipificar el delicte com a tràfic de persones.
Finalment, celebra l’adopció d’una llista d’indicadors que permetin la identificació de les víctimes i la formació que s’ofereix als professionals rellevants.