Site icon La Valira

Estocada mortal al comerç local de la Seu amb nous hipermercats que beneficien Junts, ERC i PSC

Aquesta setmana han començat les obres d’urbanització dels terrenys que han d’acollir la construcció de dues grans superfícies comercials a la Seu d’Urgell, en concret, com ja va avançar LA VALIRA, els grups Aldi i el Bonpreu-Esclat.

Les obres, que són executades per l’empresa Ribalta d’Oliana, estan ubicades a la zona urbanística del SUD-1, sector les Moreres-l’Allau del Sagristà, a l’entrada est de la localitat, just al costat del parc de bombers. Cal recordar que el planejament del sector SUD-1 especifica dues àrees diferenciades, separades per la carretera N-260.

A la part sud, de titularitat municipal, és on el Departament de Salut proposa construir el nou hospital comarcal de l’Alt Urgell. La part nord de la zona, de titularitat privada, està reservada a dues grans superfícies comercials.

La creació dels nous súpers significa políticament l’incompliment del programa de l’equip de govern (JuntsxCat i ERC) en contra de la proliferació a la Seu d’Urgell de noves superfícies comercials. En aquell moment, l’aleshores alcalde neoconvergent, Jordi Fàbrega, desmentia en, declaracions a la ràdio oficial de l’ajuntament, textualment que “l’estratègia comercial de l’equip de govern impliqués crear noves superfícies, ja que la nostra aposta és el comerç de proximitat”.

L’excusa d’aconseguir uns nous terrenys per al futur nou hospital comarcal, que fins fa poc no eren de titularitat municipal, ha servit perquè les tres principals formacions polítiques que integren el consistori hagin sortit beneficiades econòmicament en major o menor grau.

Resulta sorprenent que el projecte d’urbanització de la zona dels nous supermercats fos obra de l’empresa Colomer-Rifà de Vic (Osona), en l’òrbita de Junts i ERC, que treballa habitualment per al grup Bonpreu-Esclat, propietat de l’empresari Joan Font.

La firma de l’administrador d’aquest bufet, Ramon Colomer Oferil, també apareix en el projecte urbanístic d’aquests terrenys, juntament amb la de l’advocat Antoni Magín, del despatx Barcelona Disseny Urbanístic (BDU), que apareix com el “cervell” a l’ombra d’aquesta operació.

En el quadre de costos que figura en el projecte de reparcel·lació s’especifica que s’embutxacaran uns honoraris de gestió professional de 344.510 euros.

En total, les despeses de la requalificació, reparcel·lació i urbanització de la zona SUD-1 pugen a 3,9 milions d’euros que, en principi, havien de pagar els set propietaris que hi tenen terrenys.

Finalment, els afectats no desemborsaran els diners (als germans Ganyet, per exemple  lligats al Partit dels Socialistes, PSC, els tocava pagar uns 800.000 euros): ho farà l’operador comercial que, un cop han culminat tots els tràmits administratius, s’encarrega de la construcció i explotació dels dos nous hipermercats.

Així, tots contents, menys els màxims perjudicats, els botiguers de la Seu d’Urgell.

Exit mobile version