Els pressupostos del govern de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona han estat el punt de trobada de formacions polítiques enfrontades pel procés sobiranista.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el seu soci de govern, el socialista Jaume Collboni, han assolit un acord amb els seus rivals polítics d’ERC i JxCat, les principals forces independentistes, que van protagonitzar les reaccions més adverses a la formació del nou govern, que gràcies al suport de Manuel Valls va impedir que Ernest Maragall, el candidat més votat, accedís a l’alcaldia.

Després d’obtenir el suport d’ERC la setmana passada, Colau podrà aprovar còmodament i per primer cop els pressupostos per la via ordinària després d’incloure també JxCat en un acord a quatre pels comptes del consistori barceloní.

Presentat com un “acord polític” aquest dilluns, Colau l’ha etiquetat d'”històric” i l’ha descrit com una continuació de les “línies estratègiques del mandat anterior”, mentre que Maragall ha negat que sigui “un canvi de cromos” argüint que fa quatre mesos que hi treballen.

El pacte a quatre coincideix amb la presentació de l’acord sobre els Pressupostos de la Generalitat per al 2020, que també té com a signants els comuns i les formacions del govern català, ERC i JxCat, que podran imposar-se per majoria al Parlament de Catalunya.

Els comuns han pactat un increment de la despesa de 3.070 milions d’euros. La despesa sanitària guanyarà 908 milions d’euros i es dedicaran 818 milions més a l’àmbit educatiu.