Site icon La Valira

Els treballadors de la lletera del Cadí qüestionen els canvis en la jornada laboral anunciats per l’empresa

Els treballadors de la cooperativa del Cadí de la Seu d’Urgell han mostrat la seva preocupació pels canvis anunciats per la direcció a la jornada laboral. A través d’un comunicat expliquen que tot i entendre la necessitat d’optimitzar els processos productius i la reducció de costos creuen que aquestes modificacions poden afectar la capacitat operativa i la qualitat de la producció, a més, “d’impactar en el benestar del personal”.

A l’escrit assenyalen d’una manera descriptiva la conjuntura actual de la lletera:

A. Torns vigents: – Calderes: 3.00 a 9.00 i 9.00 a 17.00. – Fabricació: de 6:00 a 14:00 i de 14:00 a 22:00. Producció actual: – Entrada diària de llet: 190.000-220.000 litres. – Producció diària de calderes: 17 calderes de 10.000 litres.

Impacte del canvi suggerit. Es proposa l’eliminació de la producció de diumenge i reduir la jornada a 7 hores.

Producció redistribuïda: – Producció setmanal actual: 1330000-1540000 litres. – Producció diària necessària sense diumenge: 222.000 a 260.000 litres/dia (increment del 20%). -Calderes necessàries: – Passar de 17 calderes diàries a 20-22 calderes, fet que implica un augment de la càrrega operativa.

Problemàtica laboral identificada: Sobrecàrrega de treball: – Producció intensificada: Augmentar la producció en un 20% durant jornades més curtes implicarà una pressió més gran sobre els treballadors, amb menys temps per completar les tasques.

Neteja versus producció: Amb la neteja de 5 hores dins del torn de 7 hores, el temps efectiu de producció al torn vespertí seria de només 2 hores. Això és insuficient per complir amb la demanda de producció addicional.

B. Risc d’avaries per antiguitat de la maquinària: – Condició dels equips: La maquinària té manteniment deficient i antiguitat, cosa que augmenta el risc de fallades. Sota la nova distribució, qualsevol avaria podria causar: – Acumulació de llet no processada, afectant la capacitat d’emmagatzematge. – Retards a la producció, ja que el marge de temps és més reduït.

C. Temps insuficients per a contingències: – Sense marge de maniobra: La reducció de la jornada deixa poc o cap temps per absorbir retards. Qualsevol interrupció podria afectar tot el procés i generar estrès addicional per als treballadors i possibles pèrdues de producció.

D. Impacte en la moral dels treballadors: – Fatiga acumulada: La càrrega addicional podria generar cansament i desmotivació, especialment si la maquinària no respon adequadament.- Seguretat laboral: La pressió per complir els temps ajustats podria augmentar el risc d’accidents laborals.

La implementació del nou esquema de torns, per tant, presenta, segons els empleats de la lletera, “seriosos desafiaments operatius i laborals” i consideren que “augmentar la producció en jornades reduïdes podria sobrecarregar els treballadors i la maquinària, afectant l’eficiència i la seguretat del procés”.

 

Exit mobile version