Els residus sanitaris trobats aquesta setmana passada en els containers ubicats al costat de l’hospital de la Seu d’Urgell són considerats, segons la normativa actual de la Generalitat, com a perillosos (inclosos en el grup II) i poden ser gestionats pel servei municipal de recollida de deixalles.
Durant el temps que les escombraries romanen al carrer fins a la seva recollida no hi ha cap mena de garantia que pugui evitar un risc evident per a la salut pública, ja que, a més, no hi ha vigilància per part de l’ajuntament.
Tal com van denunciar alguns veïns a LA VALIRA, fora de les bosses que contenen les bosses s’ha detectat la presència de restes de sondes i xeringues (com es pot observar en les fotografies publicades) que, segons el Decret 27/1999, de 9 de febrer de la gestió dels residus sanitaris hospitalaris es classifiquen en funció del grau de perillositat en els següents grups que reproduïm textualment:
Grup I. Agrupa els residus assimilables a residus municipals (embalatges, paper i cartó, residus de la cuina, etc.). La gestió d’aquests residus és la mateixa que la dels residus municipals ordinaris, i per tant la recollida es pot incloure dins el servei municipal de recollida de deixalles.
Grup II. Agrupa els residus sanitaris no específics, fonamentalment material sanitari d’un sòl ús (residus de les cures, sondes, gases, xeringues, etc.). Aquests residus cal recollir-los de manera separada als del Grup I, però poden ser gestionats com un residu assimilable a residu municipal.
Grup III. Agrupa els residus sanitaris específics o de risc (residus dels laboratoris, agulles, residus de certes patologies infeccioses, sang, etc.). Aquests residus es gestionen a través d’empreses especialitzades en la gestió dels residus sanitaris.
Grup IV. Agrupa els residus tipificats en normatives singulars, com són els residus contaminats químicament (citostàtics, plaques radiogràfiques, piles, etc.), i les restes anatòmiques humanes d’entitat. Aquests residus, per la seva perillositat, també reben un tractament específic.
La normativa vigent distingeix dos nivells diferents de gestió dels residus sanitaris: La gestió intracentre que controla el Departament de Sanitat i Seguretat Social, i la gestió extracentre que controla l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) del Departament de Medi Ambient i Habitatge.
Així s’estableix que la gestió dels residus sanitaris correspon a la Generalitat, sens perjudici de les competències de les entitats locals. Concretament els ajuntaments han d’assegurar que la recollida, el transport i la gestió dels residus sanitaris considerats com a municipals s’efectuï de manera correcta.
En la majoria d’ajuntaments (que no és el cas de la Seu) hi ha ordenances que obliguen als centres de salut a gestionar la seva recollida en recipients metàl·lics o de material resistent especials sanitaris i no en els contenidors de residus que hi ha als carrers.