Search
Close this search box.

Els presos preventius del centre de la Comella esclaten d’indignació

Un total de 15 presos preventius que estan tancats en el mòdul S-2 del centre de reclusió de la Comella han fet arribar una carta a LA VALIRA on denuncien la seva situació. Al seu parer, l’administració de justícia andorrana vulnera en els seus casos fins a setze preceptes de la Constitució del país.

Alguns dels presos, tot i viure i estar arrelats familiarment a Andorra, no tenen nacionalitat andorrana. Aquesta circumstància fa que la Batllia sigui frontalment contrària a concedir-los la llibertat provisional, ja que considera que podrien aprofitar aquesta situació per fugir del país i no presentar-se al posterior judici.

El col·lapse crònic que pateix la Batllia fa que molts dels judicis –fins i tot per delictes de poca volada- triguin mesos a celebrar-se. Això fa que molts dels detinguts vegin allargar-se, de manera indefinida, la seva condició de presó preventiva, més enllà de la tipificació raonable dels càrrecs que se’ls imputen.

Pel seu interès, publiquem la carta que ens ha enviat aquest grup d’intens de la Comella:

Carta redactada pels presos del mòdul S-2 del Centre Penitenciari La Comella.

 Aquesta carta l’hem redactat entre tots els presos interns al mòdul de presó preventiva del Centre Penitenciari La Comella, on s’hi recopilen tota una sèrie de drets reconeguts en la Constitució Andorrana i que s’estan vulnerant en la gran majoria dels nostres casos. A continuació els transcrivim tal i com s’exposen en la carta Magna d’aquest “gran” país i els anirem comentant a mesura que els anem anomenant.

 –  Article 1.2: La Constitució proclama com a principis inspiradors de l’acció de l’estat andorrà el respecte i la promoció de la llibertat, la igualtat, la justícia, la tolerància, la defensa dels Drets Humans i la dignitat de la persona.

 En cap dels diversos casos que han motivat la presó preventiva de tots nosaltres s’està promocionant la llibertat, a la majoria de nosaltres se’ns està aplicant un precompliment de condemna, però d’això ja en parlarem més endavant. La igualtat… Hi ha casos on hi ha més d’un implicat però no a tots se’ls ha aplicat la mateixa mesura de privació de llibertat, per tant no hi ha igualtat. Justícia… Aquesta paraula sembla haver perdut tot el seu significat per l’administració de justícia andorrana, doncs fets molt similars són jutjats de manera molt diferent evidenciant l’arbitrarietat de certs batlles i magistrats i fent relluir la manca de justícia i imparcialitat de les autoritats pertinents. De la tolerància ja ni em parlem, doncs sembla ser que a Andorra no se li dona una segona oportunitat a qui en algun moment de la seva vida hagi pogut cometre un error. Dels Drets Humans ja en parlarem en una altra ocasió, ja que amb els drets Constitucionals que se’ns estan vulnerant n’hi ha prou per argumentar aquesta carta de denúncia. I la dignitat… Quina dignitat hi ha en romandre un mínim de 19h. diàries tancats en cel·les de 4’60m x 1’70m? En haver-nos de despullar completament abans i després de cada visita familiar que rebem… i moltes altres coses que podríem explicar sobre la penosa i denigrant vida al centre…

 – Article 3.3: Andorra incorpora al seu ordenament els principis de dret internacional públic universalment reconeguts.

 Com ja hem dit abans, això ja és material suficient per una altra carta.

 – Article 4: La Constitució reconeix que la dignitat humana és intangible i, en conseqüència, garanteix els drets inviolables i imprescriptibles de la persona, els quals constitueixen el fonament de l’ordre polític, la pau social i la justícia.

 Ens remetem al ja comentat anteriorment sobre la dignitat…

 – Article 5: La Declaració Universal dels Drets Humans és vigent a Andorra.

 Ens agradaria poder comentar al respecte, però donat que a més de llibertat, també estem privats de lliure comunicació i informació, no disposem actualment de dita Declaració, però ja ens ocuparem d’obtenir-la a través d’algun dels nostres familiars i la comentarem en una futura redacció.

 – Article 6.1: Totes les persones són iguals davant la llei. Ningú pot ésser discriminat per raó de naixement, raça, sexe, origen, religió, opinió o qualsevol altra condició personal o social. Aquest és el punt que tenim en comú la immensa majoria de nosaltres, doncs cada petició de llibertat que hem fet cadascun de nosaltres ha estat desestimada utilitzant el pretext que al tenir nacionalitat espanyola, francesa, portuguesa o doble nacionalitat en alguns casos, podríem fugir del país i no ésser extraditats, i utilitzar aquest raonament no és altra cosa que una flagrant discriminació per raó de nacionalitat…

 – Article 6.2: Els poders públics han de crear les condicions per tal que la igualtat i la llibertat dels individus siguin reals i efectives.

Què en podem dir d’aquest punt quan partint del fet que és la pròpia administració de justícia  la que ens discrimina pel nostre lloc de naixement? Quina llibertat  i igualtat es pot esperar tenint en compte dita discriminació? Quan se suposa que el mateix poder públic que hauria de vetllar pel dret a la llibertat i la igualtat és l’encarregat d’empresonar-nos “per si un cas” mentre dura la fase d’instrucció. Andorra està conformada en la seva majoria per nacionals espanyols, francesos i portuguesos i, tenint en compte la reduïda extensió de 468 km2 no es pot garantir la compareixença davant la llei ni tan sols dels andorrans, per tant la nostra nacionalitat no hauria de servir d’excusa per denegar-nos la llibertat provisional tot i haver demostrat un fort arrelament al país en molts dels nostres casos. Cal, a més, tenir en compte que tots nosaltres hem perdut la nostra feina i, per tant, la nostra font d’ingressos, que cadascun de nosaltres li costa a l’Estat 215€ diaris que es podrien destinar a millors usos si la majoria de presos preventius pogués esperar a ésser jutjat a casa seva, amb la seva feina i contribuint a l’economia andorrana.

 – Article 8.1: La Constitució reconeix el dret a la vida i la protegeix plenament en les seves diferents fases.

 Només qui ha passat un temps privat de llibertat o té algun familiar o amic que ho hagi viscut pot ésser testimoni de les cicatrius que ens deixa a nosaltres i els nostres éssers estimats, del mal que ens ocasionen tan desproporcionats càstigs a les persones que hem comés algun error. És per això que considerem que també se’ns està vulnerant el dret a la vida.

 – Article 8.2: Tota persona té dret a la integritat física i moral. Ningú pot ésser sotmès a tortures o a penes i tractes cruels, inhumans o degradants.

 Reiterem, el simple fet d’estar privats de llibertat la desproporcionada quantitat de temps que ens  imposen els tribunals a l’espera de judici i la vida diària al centre ja són de per si penes cruels, inhumanes i degradants… Hi ha altres mesures de privació de llibertat molt menys lesives per nosaltres i les nostres famílies, per no parlar del ja esmentat cost econòmic a l’Estat.

 – Article 9.1: Totes les persones tenen dret a la llibertat i a la seguretat i només en poden ésser privades per les causes i d’acord amb els procediments establerts a la Constitució i les lleis.

 Reiterem el que ja hem dit sobre el dret a la llibertat i als drets Constitucionals que se’ns estan vulnerant.

 – Article 10.1: Es reconeix el dret a la jurisdicció, a obtenir d’aquesta una decisió fonamentada en dret i, a un procés degut, substanciat per un tribunal imparcial predeterminat per la llei.

 En molts dels nostres casos es passen el Codi de Procediment Penal pel folre dels… i al·leguen motius incongruents per mantenir-nos el màxim temps possible en presó preventiva.

 – Article 10.2: Es garanteix a tothom el dret a la defensa i a l’assistència tècnica d’un lletrat, a un judici de durada raonable, a la presumpció d’innocència, a ésser informat de l’acusació, a no confessar-se culpable, a no declarar en contra d’ell mateix i, en els processos penals, al recurs.

 Dret a un judici de durada raonable… Què se’n pot dir d’això quan hi ha companys que duen més de 20 mesos a l’espera de judici, d’altres que duem més d’un any i encara no sabem res, etc… La presumpció d’innocència no existeix en aquest país… Com ja hem dit, tots els que estem aquí estem fent un precompliment de la condemna. “Per si de cas” ens mantenen entre reixes el màxim temps possible i, si finalment no són tant culpables com es sospitava, els posem en llibertat el dia del judici i tot arreglat…

 – Article 12: Es reconeixen les llibertats d’expressió, de comunicació i d’informació. La llei regularà el dret de rèplica, el dret de rectificació i el secret professional. Queda prohibida la censura prèvia o qualsevol altre mitjà de control ideològic per part dels poders públics.

 El reglament intern del Centre estableix que no tenim dret a tenir accés a internet, per tant no podem informar-nos lliurament i els que estem estudiant a través de l’UNED ho hem de fer amb mitjans arcaics i obsolets comptant només amb l’ajuda d’alguns professors d’escoles andorranes que amb tota la seva bona fe, venen a impartir classes un cop per setmana. L’anomenat reglament intern també estableix que les comunicacions familiars es limitin a 3 trucades a la setmana de 20 minuts, 2 locutoris de 15 min. i un vis a vis de 30 min. … Per tant el dret a la lliure comunicació també se’l salten com volen…

 – Article 21.1: Tothom té dret a circular lliurament pel territori nacional i a entrar i sortir del país d’acord amb les lleis.

 Un altre dels drets Constitucionals que es vulnera en molts casos tot i demostrar un fort arrelament al país.

 – Article 41.2: La llei crearà un procediment excepcional d’empara davant el Tribunal Constitucional contra els actes del poders públics que violin el contingut essencial dels drets esmentats anteriorment. Els drets i llibertats reconeguts en els articles anteriors són tutelats pels tribunals ordinaris per mitjà d’un procediment urgent i preferent regulat per la llei, que, en qualsevol cas, se substanciarà en dues instàncies.

 D’aquest punt només comentar que per poder accedir a l’esmentat procediment es necessari un temps d’espera mínim d’un mes per resoldre les dues instàncies i que simplement per dur el cas al Tribunal Constitucional ja té un cost de 3.000€… quantitat de la que molts de nosaltres no disposem…

 – Article 85.1: En nom del poble andorrà la justícia és administrada exclusivament per jutges independents, inamovibles i, en l’àmbit de les seves funcions jurisdiccionals, sotmesos només a la Constitució i a la llei.

 Com ja hem dit en apartats anteriors, l’administració de justícia es salta la Constitució i el Codi de Procediment Penal i l’interpreten com millor els escau, son ells que, amb el poder d’una simple signatura destrossen vides, famílies i parelles… Els jutges d’aquest país no són conscients del poder que tenen a les seves mans.

 – Article 92: D’acord amb les lleis i sense prejudici de les responsabilitats personals dels que els causin, l’Estat repararà els danys originats per error judicial o pel funcionament anormal de l’administració de justícia.

 Això no succeeix mai, ja que en el supòsit que el temps complert en presó preventiva excedeixi el que realment hauria d’haver complert dita persona, els tribunals dicten una sentència igual al temps ja complert per tal d’evitar indemnitzar a qui ha estat privat de llibertat més temps del que li tocava.

 D’altra banda volem exposar que al sistema penal andorrà no existeix cap programa de reinserció en absolut, que joves amb altes possibilitats de reinserció i gran penediment estem (pre)complint penes superiors que en altres casos on l’acusat ja tenia una edat més avançada.

 Amb tot l’exposat no pretenem deslliurar-nos de la nostra responsabilitat vers els nostres actes, només dir que tothom té dret a equivocar-se, que les coses s’estan fent molt malament al sistema judicial andorrà i que mourem cel i terra per intentar obtenir el tracte més just possible.

 Ens acomiadem agraint als lectors que ens hagin dedicat uns minuts del seu temps per llegir aquest article. A continuació signarem tots els interns que considerem que se’ns està tractant injustament.

 Gràcies pel vostre temps i atenció.

Loading

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies