Site icon La Valira

Els petits botiguers reclamen el comerç virtual davant ‘l’agonia’ actual del sector

El model actual de turisme de compres està esgotat a Andorra. Això suposa que la situació i la supervivència sigui molt crítica especialment pels petits comerciants que reclamen solucions urgents davant una agonia creixent. Ara les compres són un a més a més.

Davant aquest escenari, l’Associació de Comerciants de Riberaygua i Travesseres fa també seva la proposta de la Cambra de Comerç del Principat per tal de crear una mena de cooperativa perquè els petits comerços donin a conèixer l’oferta dels establiments de manera conjunta a través de la posada en marxa d’un marketplace (o un centre comercial virtual). Les plataformes d’aquest tipus més conegudes al món són eBay i Amazon.

Les principals traves amb què es poden trobar els venedors són els tràmits i els costos de duana. En cas de vendre un producte a Espanya o França, el client no es podria beneficiar de les franquícies comercials i hauria de pagar l’IVA a l’Estat espanyol o el TVA si és en territori francès.

L’entitat empresarial que aplega a la majoria dels comerciants planteja que una vegada el client hagi fet la reserva del producte a través d’Internet, el pugui recollir al Principat amb la contrapartida d’oferir conjuntament una estada d’uns dies que compensaria als compradors el sobrecost d’anar expressament a Andorra.

Els empresaris de les zones adjacents als eixos comercials de Meritxell i Carlemany com ara els de Riberaygua i Travesseres, del Fener Boulevard o del Centre Històric, resten a l’espera del desplegament de les pròximes accions de les administracions públiques després de l’embelliment de l’eix central. I és que reivindiquen que les pròximes inversions vagin als barris.

Tanmateix reiteren que l’embelliment que s’ha portat a terme a l’antiga parcel·la d’Andorra Telecom ( on hi havia d’anar el frustrat projecte de The Cloud) no els satisfà perquè està “inacabat”. Així, indiquen que només es va fer un “rentat de cara car” a l’edifici que no es va enderrocar, ja que tan sols es va pintar la façana que dóna a l’avinguda Meritxell mentre que a les laterals (la del carrer Riberaygua i del carrer de la Borda) no s’hi ha fet res. Això ha comportat les queixes dels comerciants de la zona, que lamenten el tracte discriminatori que pateixen.

A final del 2017 hi havia 5.411 assalariats que treballaven al sector del comerç a tot el Principat. La xifra és superior als 5.238 del 2015, però inferior als 7.090 del 2005. El nombre d’establiments també ha baixat i el 2017 era de 1.371. El 2007 n’hi havia 1.494.

Exit mobile version