Dia rere dia augmenten el nombre de fronterers que diàriament travessen la frontera de la Farga de Moles (Alt Urgell) per poder-se guanyar-se la vida a Andorra. La inacció de l’Ajuntament de la Seu i del Consell Comarcal a l’hora de poder implementar polítiques proactives en favor de la creació de llocs de treball, més enllà de jornades teòriques de debat i workshops ocupacionals que han demostrat la manca de resultats, ha fet augmentar considerablement el nombre de treballadors que pertanyen a aquest col·lectiu.
Les darreres estadístiques oficials del Govern d’Andorra indiquen que, a hores d’ara, hi ha gairebé 1.850 fronterers. La xifra va en augment, la qual cosa està originant que, davant la manca de propostes realistes de les autoritats polítiques alturgellenques, la situació comenci a descontrolar-se, sense que millorin els serveis públics ni les polítiques socials. La situació és especialment greu pel que fa a l’accés a l’habitatge a un preu assequible per a moltes persones, a banda de les dificultats de les famílies per poder pagar els lloguers que cada dia són més cars.
Amb tot, les autoritats municipals i comarcals continuen ofegant a la ciutadania apujant els impostos i fent polítiques que principalment afavoreixen als empleats públics on focalitzen els seus interessos electorals. Uns empleats de les administracions públiques que, per descomptat, tenen garantits anualment els seus merescuts increments salarials.
Sense comptar amb els fronterers
Mentrestant algunes entitats properes a la CUP han convocat pel pròxim 6 de desembre una manifestació en favor d’un habitatge digne. La jornada escollida, a ningú se li escapa, té un component en contra de la celebració del dia de la Constitució espanyola, sense tenir en compte, potser no té importància, que a Andorra no és una jornada festiva i, per tant, la majoria de fronterers, estan treballant aquell dia.