Les estadístiques de l’Ajuntament de la Seu indiquen que només 86 residents andorrans viuen al municipi, tot i que la població ha experimentat un creixement demogràfic del 4,12% en tres anys fins a arribar als 13.082 censats.
Aquesta dada no reflecteix la realitat de molts treballadors fronterers que, sense estar empadronats, resideixen parcialment a la capital alturgellenca o a la comarca per evitar els elevats costos de l’habitatge a Andorra. A tot plegat cal afegir aquelles persones amb nacionalitat espanyola que decideixen traslladar la seva residència fora del Principat. Dues situacions que expliquen principalment l’augment del nombre d’empadronats a la Seu.
Malgrat la satisfacció de les autoritats municipals per aquest increment, tocant de peus a terra no s’amaga la vessant negativa per a la capital alturgellenca com és, sens dubte, la sobrecarrega del mercat immobiliari i els serveis públics de l’Alt Urgell que no es tradueix en aportacions fiscals a les arques municipals per compensar el creixemenet poblacional indirecte i el més preocupant, sense que els responsables de l’Ajuntament urgellenc i de l’altra banda de la frontera ofereixin solucions per garantir un equilibri sostenible, abordant la mobilitat laboral i la manca d’habitatge assequible.
‘Treure profit de l’embolic’
Mentrestant, com diu el refrany hi ha qui ‘treu profit de ‘l’embolic’ com ara aquells privats que han començat a la Seu d’Urgell les obres de construcció d’un edifici d’alt standing en uns terrenys del carrer Comtat d’Urgell, just al costat de la guarderia Francesc Xavier. El solar en questió va ser adquirit per la família Fierro després que el Bisbat d’Urgell el vengués a la societat Seumon, 14SL, de la qual formen part com a apoderats solidaris, Ramon Fierro Rugall i Pau Fierro Massana, segons consta en el Registre Mercantil.
Cal recordar que els terrenys van ser legats en herència, per a finalitats socials, per Maria Dolors Maestre de Casa Molines, que va morir al desembre del 2019.
L’exregidor de l’Ajuntament de la Seu i expresident del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro Rugall, va fundar l’1 de juny de 2021 l’empresa Grasada, SL amb seu al carrer Joaquim Viola de la capital alturgellenca. L’objecte social de la societat, constituïda el 21 de maig del 2021, és “la compravenda, promoció, construcció i explotació de tota mena d’immobles. L’arrendament de pisos i locals. Tinença d’actius per compte pròpia i intermediacions immobiliàries”.
En concret, l’edifici del carrer Comtal d’Urgell, 95 comptarà en una primera fase amb 17 habitatges amb piscina i aparcament comunitari. A més, en el seu portal immobiliari informen d’una altra promoció al carrer Monturull, de quatre nous habitatges unifamiliars, i un projecte de rehabilitació integral d’un edifici destinat a 10 pisos a l’avinguda del Salòria.
2 comentaris a “Els espanyols a Andorra engreixen el nombre de censats, o no, a la Seu sobrecarregant el mercat immobiliari”
No se per que barrejeu al Jesus Fierro amb el seu germà, el Jesus només es dedica a passejar el gos no a temes inmobiliaris
El veus pel carrer i semble un pordiosero. Vestex bé home!
Gastatels…