Site icon La Valira

Els comuns demanen que no s’autoritzin les prospeccions al Parc Natural de l’Alt Pirineu

Catalunya en Comú-Podem ha registrat aquest dimecres una proposta de resolució al Parlament en què insta la Generalitat a denegar qualsevol permís a l’empresa Neometal Spania per a realitzar activitats de recerca, prospecció o sondatge al Parc Natural de l’Alt Pirineu per extreure wolframi -també conegut com a tungstè- i or.

Recentment s’ha conegut que l’empresa, pertanyent al grup australià Apollo Minerals, ha iniciat els passos per a poder realitzar les extraccions, que segons els comuns, afectarien greument un territori “ambientalment molt sensible”, en què es “preserven espècies de flora i fauna protegides, així com un patrimoni de biodiversitat, paisatge, geologia i cultura que no s’han de malmetre”, segons assenyala el text.

Les activitats previstes afectarien una superfície d’uns 55 km², reobrint antigues mines. A més del gran valor ecològic de la zona, Catalunya en Comú-Podem també alerta del possible impacte econòmic i social que tindrien aquestes activitats extractives, doncs el Parc Natural de l’Alt Pirineu genera 200 llocs de treball i un impacte econòmic de 8.000.000 € anuals, segons estudi de l’Institut Cerdà.

Els comuns també alerten que en la mineria d’or i tungstè s’utilitzen substàncies químiques, moltes de les quals són molt perilloses i contaminants per al sòl i els recursos hídrics, com el cianur i el mercuri. La proposta, que serà substanciada davant la Comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat del Parlament, insta el Govern de la Generalitat a denegar els permisos per les prospeccions i també a traslladar a l’empresa que no comparteix cap projecte miner a desenvolupar dins de cap espai natural protegit.

Catalunya en Comú-Podem també ha registrat una bateria de preguntes per esclarir si l’empresa ha demanat ja el permís a la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial i si aquest té previst concedir-lo, així com quina valoració fa la Generalitat del projecte.

Exit mobile version