Site icon La Valira

Els bancs, DA, Liberals i PDECat controlen els mitjans de comunicació del Pirineu i Andorra

Foto: SER

El mapa dels mitjans de comunicació del Principat és un conglomerat dels grans cognoms del país, que controlen l’espai econòmic i polític. A l’Alt Pirineu també la premsa està controlada majoritàriament pels sectors d’aquests àmbits vinculats al PDECat (l’antiga Convergència democràtica de Catalunya), la qual cosa fa que s’evitin la publicació i difusió de notícies que puguin criticar la gestió pública o no defensin els seus interessos particulars.

Al Principat hi ha quatre grans actors: Diari d’Andorra, el més antic; Periòdic d’Andorra; Bondia i un conglomerat conformat per l’Agència Nacional Andorrana (ANA) i ARA Andorra.

Diari d’Andorra’ és el periòdic degà del Principat i està editat per Premsa Andorrana. Hi ha tres cares visibles que es reparteixen la propietat gairebé de forma paritària: Marc Vila Amigó, la persona que va inaugurar el Ministeri de l’Interior en el primer govern democràtic i actualment Raonador del Ciutadà (Defensor del Poble); Oriol Ribas Duró, vicepresident d’Andbank; i Robert Serentill, el referent empresarial del diari Segre a Lleida.

Els petits accionistes es reparteixen un altre 10%. També es troba noms il·lustres a Andorra: Maria Reig, en la propietat de Crèdit Andorrà; Francesc Pallàs, petit accionista de BPA i referent del grup Viladomat Esports; o Pere Roquet, vinculada a la fundació de Caixabank.

AD Ràdio-Cope Andorra s’engloba en aquest grup de comunicació. La producció pròpia és limitada, ja que es limiten a fer gairebé tres hores de desconnexió a la setmana. La resta dels dies emeten la mateixa programació que a Espanya.

‘Periòdic d’Andorra’ és conegut a Catalunya perquè tradicionalment publicava l’última enquesta sobre intenció de vot en les eleccions a la Generalitat. El 55% dels títols de l’empresa editora, Andorrana de Publicacions, estan en mans d’Enric Dolsa Font.

Els negocis paral·lels de l’empresari arriben a l’Administració, a través de la signatura Vallnet, o al transport de balises bancàries, amb Vallsegur o Seguriser. És un conegut liberal que ha participat en diverses ocasions en el Govern. Un 15% de les accions està controlada pel Grup Cierco.

‘Bondia’. Carles Naudi és el president de la societat. Diari gratuït que es reparteix entre setmana, La Veu del Poble. Pertany a una família que resideix a Massana i té interessos en negocis en el sector econòmic, immobiliari o esportiu del país. Naudi és conseller general (diputat) per Liberals d’Andorra.

El patriarca del clan és Càndid Naudi, és un líder empresarial i polític de Principat. Va ser ministre d’Ordenament Territorial quan el liberal Marc Forné liderava l’executiu (1994-2005).

‘Ara Andorra’ està vinculat al partit del cap de Govern, Demòcrates per Andorra (DA). Àlex Terés, Carles Enseñat, Montse Cardelús, Piles Díez o David Claverol són alguns dels noms que apareixen vinculats a la gestió i l’accionariat del grup ANA-Ara Andorra. Tots dos mitjans estan vinculats pels seus propietaris a la consultora en comunicació ST (Segarra i Terés), especialitzada en l’àmbit polític.

Terés està ara al capdavant tant del negoci editorial com el de la consultora, que s’encarrega d’assessorar DA en tots els àmbits. Fins i tot ha format part de les llistes electorals del partit. Els seus coneixements també els ha fet servir, per exemple, el PDECat a l’Ajuntament de Lleida. La resta d’accionistes del conglomerat informatiu representen diverses branques de l’economia andorrana: Carles Enseñat Reig és el fill de Maria Reig i conseller general de DA i Pilar Díez és la dona de Manel Cerqueda, president d’Andbank.

Andorra també compta amb un ecosistema de projectes editorials molt més petits i diverses ràdios, la majoria són un reflex al Principat dels grans grups que es reparteixen les freqüències a Espanya. L’empresari més destacat de tots ells és Eduardo Navarro, cap de Cadena Pirenaica amb diverses freqüències al país. Navarro, proper al PDECat, té a més, TV Pirineus.

En la mateixa línia editorial controlada políticament per l’antiga Convergència democràtica de Catalunya es troba el diari Segre així com els mitjans públics com ara Ràdio Seu o els repetidors en l’àmbit territorial de TV3 i Catalunya Ràdio, entre d’alrtres.

Exit mobile version