Els Mossos d’Esquadra tenen identificades a tres persones com a autores de l’onada de furts i robatoris en diversos establiments a la Seu d’Urgell que s’han produït els darrers dies. Es tractaria dels mateixos delinqüents que són detinguts habitualment pels agents policials i que acumulen mots antecedents, segons fonts oficials consultades per LA VALIRA.
Lladres reincidents que acaben sent posats en llibertat per l’autoritat judicial després de passar un màxim de 72 hores, segons estableix la Llei d’enjudiciament criminal, en els calabossos de les dependències de la comissaria.
Tot plegat fa que els atracadors actuïn amb impunitat absoluta i això genera un malestar entre els veïns de la capital alturgellenca.
Què diu la llei?
L’article 235 del Codi Penal indica que es condemnarà a entre un i tres anys de presó una persona que hagi estat condemnada fermament per, com a mínim, tres delictes de furt. La pena ascendeix a entre dos i cinc anys en els delictes de robatori amb força. En cas que l’import de què es furta no superi els 400 euros, només s’imposarà una multa.
Què és l’agreujant de reincidència?
L’agreujant de reincidència s’aplica quan una persona ja ha estat condemnada per un delicte que ha de ser comprès en el mateix títol del Codi Penal, i de la mateixa naturalesa. En cas que la sentència no sigui ferma, no es podrà aplicar aquest agreujant, i si la condemna està recorreguda, tampoc.A més es considerarà reincident una persona condemnada per delictes diferents.
I és aquest un dels aspectes de la discòrdia, ja que, en el marc dels delictes patrimonials es considera que tenen una naturalesa diferent entre si els delictes de robatori, furt, estafa, apropiació indeguda o insolvència punible, entre d’altres. En altres paraules, si hi ha una persona condemnada per un delicte de robatori en habitatge, i és detinguda per cometre un furt, no se’l consideraria reincident.
Per què no es decreta presó provisional després d’una detenció?
En cas de delictes de furt o de robatori amb intimidació -que hagin tingut caràcter lleu i amb escàs valor de què roba-, els jutges acostumen a deixar en llibertat els detinguts per preservar la seva presumpció d’innocència.