Site icon La Valira

Sort i la Seu d’Urgell tenen caducats els plans obligatoris d’Actuació Municipals (PAM) en cas d’inundacions

Un total de 23 municipis de la demarcació de Lleida tenen un risc d’inundació “molt alt”, segons les dades de Protecció Civil de la Generalitat (Duprocim). Tres d’ells, però, no disposen d’un Pla d’Actuació Municipal (PAM) d’inundació per fer front a aquesta situació.

Es tracta de la Vall de Boí, el Pont de Suert (Alta Ribagorça) i Bossòst (Aran) mentre que tretze municipis més de la vintena que tenen aquest grau perillós d’inundació tenen el pla caducat o no l’han revisat, entre ells, Tremp (Pallars Jussà) des del 2018, la Seu (Alt Urgell) des del 2018 i Sort (Pallars Sobirà) des del 2019. En el cas de Puigcerdà (Cerdanya) el municipi no té cap pla.

Unes dades que es van fer públiques durant la reunió  de la setmana passada de la Comissió Permanent de Protecció Civil de la Generalitat i en la qual es va posar de manifest que en general els municipis de les comarques de l’Alta Ribagorça, els Pallars i l’Alt Urgell no han fet els deures tenint en compte que són zones de risc d’inundacions molt alt i sense haver revisat els seus plans d’emergència que el departament d’Interior els obliga a realitzar cada quatre anys.

Senyalitzar i tancar passos inundables, rieres o zones de risc d’inundabilitat són exemples de mesures que preveuen els PAMS per donar una resposta ràpida als episodis de pluges.

En la majoria dels casos aquestes localitats no tenen vigent cap pla de protecció davant de possibles desbordaments, segons consta en el Pla d’emergència especial per inundacions (INUNCAT).

El total de 42 Duprocim homologats a Catalunya inclou 274 plans de protecció civil locals tramitats per diversos riscos. Els principals són el de ventades (37 plans), nevades i incendis forestals (36), inundacions (34) i risc sísmic (30), entre altres.

 

 

Exit mobile version