El Vaticà ha dit que no té res a assenyalar sobre l’exhumació de les restes de Franco que el Govern espanyol tracta de dur a terme, després que el prior de la Valle de la Caídos s’hagi negat a facilitar l’accés per a tal fi.

“Sobre el trasllat de les restes de Franco no tinc res a afegir respecte al que ja afirmat per la Santa seu, és a dir, que l’assumpte pertany a la seva família, al Govern espanyol i a l’Església local“, ha comentat el portaveu provisional de la Santa Seu, Alessandro Gisotti.

En una nota de premsa, el portaveu ha respost així a preguntes sobre la posició del Vaticà, després que aquesta setmana el Govern espanyol anunciés que es dirigirà als superiors del prior del Valle de los Caídos, Santiago Pedrera, davant la negativa d’aquest a permetre l’entrada.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat que es parlaria amb els seus superiors perquè són els que tenen “autoritat” per tramitar el procés de l’exhumació del dictador.

El prior de l’abadia, que depèn en última instància del Vaticà, va rebutjar facilitar l’accés a l’Executiu per a l’exhumació fins que no s’esgoti la via judicial.

La ministra va insistir que l’important és que el Govern està decidit a seguir amb el desenterrament de les restes de Franco i ho farà “amb totes les garanties” i respectant els drets de la família Franco.

L’Arquebisbat de Madrid manté la posició oficial que no s’oposa a l’exhumació però apel·la a un acord entre el Govern i la família Franco.