El Tribunal Suprem ha ratificat una sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que rebutjava que la Generalitat valenciana fos competent per decidir si usa exclusivament el valencià quan es comunica amb Comunitats Autònomes “del mateix àmbit lingüístic”, en referència a Catalunya i les Illes Balears.

Aquesta és una competència de l’Estat, ha confirmat el Suprem, per la qual cosa s’han de traduir els documents relatius a les aquestes comunicacions al castellà. La sentència ratifica l’anul·lació per part del TSJCV d’onze articles i una disposició final d’un decret que regulava la preferència del valencià sobre el castellà en retolació, notificacions en tràmits administratius i comunicació amb empleats públics i ciutadans, entre altres usos.

El Suprem argumenta que el fet de reconèixer a la Comunitat Autònoma la competència per regular la cooficialitat de la llengua pròpia no implica que estigui autoritzada a “alterar el marc que deriva de la Constitució i dels Estatuts d’Autonomia”, i que la regulació de l’ús de la llengua en els documents que generen efectes fora de l’àmbit territorial de cada CCAA, malgrat que s’adrecin a territoris amb la mateixa “llengua pròpia” -català-valencià-, correspon a l’Estat central.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha piulat aquest diumenge, quan es va avançar la decisió del Suprem, que acatar-la “seria acceptar una burla monstruosa i ignominiosa a la nostra llengua”, i ha assegurat que la Generalitat de Catalunya seguirà comunicant-se en català amb els governs valencià i balear.

El seu antecessor al càrrec, l’eurodiputat de JxCat Carles Puigdemont, ha afirmat que “perseguir la llengua és un acte bàrbar i supremacista”, i que la decisió del Suprem “vulnera els drets humans” i desafia “el seny i la democràcia”.

Les entitats Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià i Obra Cultural Balear han considerat que es tracta d’un retrocés de l’autogovern que “nega” el caràcter de “llengua pròpia del poble valencià” i “la subordina de fet al castellà”. També afirmen que el Suprem s’ha desdit de sentències anteriors “en què reconeixia la unitat de la llengua i l’equivalència de les denominacions oficials de català i valencià”.