Quim Torra ha estat inhabilitat en ferm per a exercir càrrecs públics després que el Tribunal Suprem, amb una decisió adoptada per unanimitat i coneguda aquest dilluns, hagi rebutjat el recurs que va presentar el qui des del 2018 fins ara ha estat el president de la Generalitat de Catalunya.

La resolució considera que Torra va desobeir de manera “contumaç i obstinada” la Junta Electoral Central quan es va negar a retirar, en període d’eleccions, una pancarta de la façana del Palau de la Generalitat, tot i les ordres remeses per l’autoritat electoral en aquest sentit.

Torra, que té una altra causa oberta per la presumpta comissió del mateix delicte per fets similars, ha estat condemnat en ferm a un any i sis mesos d’inhabilitació i deixarà de ser president quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va condemnar Torra en primera instància, li comuniqui l’execució de la sentència. Es tracta del primer president català inhabilitat quan encara exerceix el càrrec.

Quan Torra sigui destituït, el seu govern passarà a estar en funcions i la presidència recaurà en l’actual vicepresident, Pere Aragonès.