El propietari d’uns terrenys situats a la muntanya de Tor, a Alins ha denunciat a l’Ajuntament d’aquest municipi del Pallars Sobirà, a tocar amb la frontera d’Andorra per ‘desviació de poder i via de fet’.
El denunciant, Josep Cases Cabet, va adquirir bestiar el 1980, entre ells dotze cavalls de raça espanyola que pasturaven en la seva propietat. L’home s’ocupava d’oferir manutenció i cura als animals tant a l’hivern com a l’estiu, traslladant-se diàriament fins a la parcel·la.
La família Moreno, vinculada al difunt Josep Montané de Casa Sansa que fou assassinat l’estiu del 1995, va denunciar a Cases davant el consistori pallarès en considerar que els equins no tenien un propietari conegut i que aquests es trobaven en mal estat. La petita corporació local va donar de baixa del padró a l’afectat sense que Cases rebés cap mena de notificació.
Aleshores l’Ajuntament d’Alins, del qual és regidor el mateix Cases, va decidir posar a subhasta els cavalls el juny passat. Els Moreno van adquirir per 15.000 euros onze dels dotze cavalls. Un d’ells va ser descartat en el concurs.
Segons la defensa de Cases, la decisió de l’administració local es va prendre tot i un informe d’Apapma, associació protectora dels animals, i de la declaració de dos Agents Rurals que van afirmar rotundament que els equins es trobaven en bon estat. L’home reclama una indemnització de 15.000 euros.
Un “Fargo” de tabac i diners al Pirineu
Tor, situat a les profunditats de la Vall Farrera i de només tretze cases, havia viscut les últimes dècades en una constant disputa entre veïns per delimitar la propietat de la muntanya del poble. La seva ubicació estratègica li permetia enllaçar amb les estacions d’esquí de Pal i Arinsal, fet que va atraure les mirades d’inversors.
Un jutge va declarar amo únic de la muntanya un dels veïns del poble, Josep Sansa. Segons el jutge, era qui hi tenia més dret perquè era qui vivia més temps al poble de Tor. Aquest fet va fer esclatar els odis entre els veïns i cinc mesos després en Sansa va ser assassinat. Seria el primer de tres morts que van marcar per sempre més aquest poble pallarès i una llegenda que continua viva.
La muntanya de Tor continua sent una ruta tradicional pels contrabandistes, a través del port de Cabús. El tabac ha passat ara a un segon pla per convertir-se actualment en una ruta de sortida de diners d’Espanya cap a Andorra.
5 comentaris a “Nou front judicial obert a la muntanya maleïda de Tor, entre el Pallars Sobirà i Andorra”
Tot aixó ha vingut perque Andorra vol ampliar les pistes de neu per la banda andorrana de la muntanya, desde els primers enfrentaments dels veïns fins ara.
Andorra sempre interesada en els diners.
El sociats aquest també té cotxes abandonats per Tor i vesteix molt brut. no entenc com el PSOE no la fotut fora del partit.
Mes del mateix … Calers, calers, aquí no canvia res … Hi ha culebrot per estona, amb protagonistes directes i indirectes, començant per la propia administració, catalana o andorrana.
Calers per tenir-los al banc, no per viure la vida… típic pensament català antic. Vol ser el més ric del cementiri