Site icon La Valira

El pressupost d’ERC i PSC preveu condicionar la C-14 entre Organyà i Tresponts i el col·lector d’aigües de l’Horta del Valira de la Seu

El pressupost de la Generalitat per aquest 2023 pactat entre ERC i el PSC contempla la inversió de 3.771.278 d’euros per completar el condicionament de la carretera C-14 entre Organyà i Montant de Tost, a l’altura del túnel de Tresponts (Alt Urgell). Unes obres que es desenvoluparan al llarg d’enguany fins al 2026 i suposen acabar amb un dels punts negres de la xarxa viària catalana.

Tanmateix, la Seu d’Urgell es veurà beneficiada, a través de les negociacions entre republicans i socialistes, en la construcció del col·lector d’aigües pluvials a l’Horta del Valira, una actuació reclamada des de fa anys. La infraestructura permetrà recollir aquestes aigües per transportar-les a la depuradora.

En el cas de les inversions plurianuals 2023-2026, que se situen en 22,8 MEUR, destaquen les destinades a conservació de carreteres, al nou polígon industrial Vilansats d’Organyà, el reforç de ferm i millora de cunetes de la pista forestal d’accés a l’Estany de Sant Maurici.

També destaquen, pels tres anys vinents, els 1,6 milions d’euros per obres de reforma i reposició d’equipaments a l’Hospital del Pallars i l’Hospital de Cerdanya, a més d’una partida per la licitació del projecte constructiu del nou Hospital Comarcal de l’Alt Urgell.

L’Alt Pirineu i Aran rebrà 42,3 milions d’euros

En l’apartat d’infraestructures ferroviàries i aèries, hi ha 4 milions en partides per actuacions a la línia de tren Lleida-La Pobla de Segur i per a millores a l’Aeroport d’Andorra-la Seu (1.000.000 d’euros).

La partida més elevada correspon a l’àmbit de les carreteres, amb 15,2 milions, dels quals 10,7 són per actuacions de conservació. Pel que fa al turisme, amb 10,4 milions d’euros, hi ha inversions a les estacions d’esquí d’Espot, Port Ainé, Boí Taüll i La Molina, gestionades per FGC.

Mentrestant, es destinen 4,9 milions a accions de protecció del medi natural; és a dir, 3,7 milions més que el 2022 (un augment del 66%). Entre aquestes actuacions hi ha l’adequació de Casa Bringué de Ginestarre (Pallars Sobirà) com alberg de joventut, la rehabilitació de la casa forestal de Boí o la reforma del Refugi d’Estany Llong, al parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

També hi ha una partida per iniciar la primera fase de modernització i ampliació del reg de la Conca de Tremp, entre d’altres.

Exit mobile version