Site icon La Valira

El perillós joc del ‘choking challenge’ també s’estén a Andorra entre alguns adolescents

Andorra tampoc escapa del ‘choking challenge’, una perillosa pràctica a què ‘juguen’ molts adolescents arreu del món. La veu d’alarma l’ha donat una periodista a través de les xarxes socials que ha explicat com aquest dissabte es va trobar a la parada del bus de la parròquia d’Ordino a un grup de nois de 15 anys que “que jugaven a asfixiar-se fent pressió al pit per finalment provocar-se un desmai”. Afortunadament en aquest cas la cosa no hi va anar a més, però les conseqüències del ‘joc’ poden arribar a ser mortals.

Malauradament, n’hi ha molts que moren, any rere any, per intentar participar-hi en una ‘competició’ que consisteix a tallar la circulació de la sang i bloquejar les vies respiratòries (el coll). Això produeix una asfíxia temporal que fa que la persona deixi de rebre sang -i oxigen- al cervell.

Aleshores, quan deixa d’asfixiar-se, tota la sang puja al cervell de cop i fa que se senti un moment de gran eufòria. Però aquesta ‘pujada’ és en realitat la sang intentant reviure les neurones que han mort en quedar-se sense oxigen.

Això passa si no hi ha ‘cap problema’ i la persona es recupera; així i tot, si el seu cervell es queda massa minuts sense oxigen, es produeix una anòxia cerebral, hi pot haver conseqüències greus com lesions cerebrals, alteració del funcionament cognitiu, paràlisi i, fins i tot, la mort.

Els ulls ensangonats, mal de cap, pèrdua de concentració, cara enrogida, poden ser motiu de sospita d’aquesta pràctica, a més els canvis en la personalitat, com a agressivitat o agitació.

Molts adolescents ho enregistren en vídeo per després publicar-los a les xarxes socials, cosa que fa que altres adolescents hi vulguin participar. A més, expliquen amb tot detall com ofegar-se a ells mateixos perquè no necessitessin l’ajuda de cap amic ni amiga.

Exit mobile version