Unió de Pagesos celebra que molts ajuntaments permetin, finalment, la reobertura dels mercats municipals a l’aire lliure amb aforaments de menys de mil persones, rectificant així la decisió inicial per l’actual estat d’alarma davant l’emergència sanitària per la pandèmia del coronavirus.

A través d’un comunicat, el sindicat recorda que no és més difícil garantir les condicions de seguretat en aquests espais oberts que en altres de tancats, com són les grans superfícies comercials. A més, també adverteixen que els ajuntaments poden demanar reforços a les autoritats competents per controlar l’aforament tal com estableix el decret d’alarma.

Les darreres rectificacions de reobertures han estat autoritzades per l’Ajuntament de Barcelona, que va obrir els mercats de la xarxa de mercats de pagès d’economia social i solidària que es fan a diferents barris, o municipis com Manlleu, Torelló i Prats de Lluçanès (Osona), Batea (Terra Alta), Oliana i Organyà (Alt Urgell) i Bellver de Cerdanya.

Així, Barcelona se suma, segons Unió de Pagesos, a la majoria de capitals de comarca que mantenen els mercats d’aliments a l’aire lliure: Amposta, Balaguer, Berga, Figueras, Gandesa, Girona, la Bisbal d’Empordà, Manresa, Moià, Montblanc, Móra d’Ebre, Olot, Ripoll, Tàrrega, Tremp, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Tarragona té oberts el de la plaça del Fòrum i el de la Móra, i el 30 d’abril obrirà els de Torreforta, Bonavista, Sant Pere, Sant Pau i Sant Salvador.

A la demarcació de Lleida continuen sense estar oberts els mercats a l’aire lliure de Sort, Esterri d’Aneu, Pont de Suert, La Seu d’Urgell, La Pobla de Segur, Les Borges Blanques, Mollerussa, Cervera, Guissona, Solsona, Torrefarrera i Lleida. No obstant això, tots ells es plantegen, a hores d’ara, tornar a reobrir entre la setmana vinent i la primera setmana del mes de maig.

El de la Seu, reobrirà dimarts vinent

En concret, el de la Seu d’Urgell, reobrirà si no hi ha canvis de darrera hora a partir de dimarts vinent al passeig Joan Brudieu. Les parades que abans estaven enganxades les unes amb les altres, ara hauran de mantenir una distància de dos metres. Tampoc es podrà circular d’un lloc a l’altra sense sentit i el mercat estarà delimitat per unes tanques. A més hi haurà una entrada i una sortida fixada. 

El sindicat de pagesos recorda que haver impedit aquests mercats contravé la resolució del Departament de Salut, el Reial Decret d’estat d’alarma i el Reial Decret que regula la venda directa de productes peribles i a més perjudica la pagesia i la ciutadania pel fet que entorpeix l’accés als aliments.

Diverses organitzacions s’han sumat a la reivindicació d’Unió de Pagesos perquè s’obrin els mercats d’aliments de pagès als pobles i a les ciutats: Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentació (CUS) i Unió de Consumidors de Catalunya (UCC), la Coordinadora Catalana d’Organitzacions de Consumidors de Productes Ecològics, la Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de Catalunya i Greenpeace.

En aquest context de confinament a causa de la pandèmia de la covid-19, el sindicat insisteix que la pagesia és la peça determinant per proveir la població de productes frescos i de proximitat. Els productors treballen amb normalitat per seguir complint l’objectiu de subministrar aquests aliments als ciutadans.