Els intents de limitar el preu dels lloguers ha disparat els contractes de temporada en detriment dels contractes de llarga duració arreu de Catalunya. Els municipis amb més població de l’Alt Pirineu i Aran tampoc es troben al marge d’aquesta tendència després de l’aprovació de la llei estatal d’habitatge que preveia que tornaria un topall en el preu dels arrendaments.
Però feta la llei, feta la trampa. Les dades de l’Incàsol (Institut Català del Sòl), depenent del departament de Territori i Habitatge de la Generalitat, demostren que el nombre de contractes de lloguer, en general, han caigut a Catalunya. Ho han fet amb força els de llarga durada –un 19% menys entre 2019 i 2023– i, malgrat l’auge dels arrendaments de temporada, se signen menys contractes de lloguer ara que abans de la pandèmia
La majoria dels contractes de lloguer de temporada són en frau de llei perquè molt sovint són signats per persones que no estan de pas als diferents municipis.
La desprotecció per a molts llogaters és doble perquè els contractes d’aquest tipus no només queden exclosos del topall del preu dels lloguers, sinó que la seva durada sol ser d’onze mesos, en lloc dels cinc o set anys dels contractes de llarga durada.
Pels propietaris, un altre avantatge dels lloguers de temporada és que no cal obtenir una llicència, com en el cas dels pisos turístics.
Amb una oferta escassa i amb alta demanda, molts arrendataris es veuen obligats a acceptar contractes de temporada, tot i que no s’ajusta a la seva situació real ni a les seves necessitats. En realitat, busquen un lloguer residencial de llarga durada i, sovint, un mateix llogater acaba encadenant diversos contractes de temporada.
Tot plegat repercuteix en l’important augment dels preus dels lloguers de temporada, pels qual s’acaben pagant fins als 1.000 euros o més en el cas de l’Alt Pirineu i Aran.
Increment del nombre de contractes de temporada per municipis
Durant tot el 2023 i fins al setembre de 2024, s’hi van fer 31 contractes de temporada a la Seu d’Urgell. Són 31 més respecte dels contractes de temporada signats a la capital alturgellenca entre el 2018 i 2019.
Pel que fa a Puigcerdà (Cerdanya) , durant tot el 2023 i fins al setembre de 2024, s’hi van fer 63 contractes de temporada. Són 61 més respecte dels contractes de temporada signats entre el 2018 i 2019.
A Sort (Pallars Sobirà) Durant tot el 2023 i fins al setembre de 2024, s’hi van fer 16 contractes de temporada. Són 16 més respecte dels contractes de temporada signats a Sort entre el 2018 i 2019.
Al municipi ceretà d’Alp entre el 2023 i fins al setembre de 2024, s’hi van fer 57 contractes de temporada. Són 57 més respecte dels contractes de temporada signats a Alp entre el 2018 i 2019.
Finalment a Bellver de Cerdanya, durant tot el 2023 i fins al setembre de 2024, s’hi van fer 109 contractes de temporada. Són 72 més respecte dels contractes de temporada signats entre el 2018 i 2019.