Els projectes de llei de solvència, liquiditat i supervisió i de conglomerats financers aprovats aquest dimecres pel Consell de Ministres seran instruments que ajudaran als bancs andorrans a estar en major disposició “en el cas de venda, fusió o absorció per aconseguir millors perspectives de futur”, en un procés que no serà immediat perquè els bancs primer “han de fer els deures”.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha explicat que la implementació de tots els canvis normatius necessaris per incorporar a l’ordenament jurídic andorrà la normativa europea derivada de l’Acord Monetari i la regularització dels grups financers que ofereixen serveis i productes en diversos sectors dels mercats financers és crucial per a “la credibilitat i confiança que les entitats bancàries han de traslladar a la plaça financera andorrana”.
Les modificacions legislatives suposaran que els bancs hauran d’augmentar les seves ràtios de solvència i liquiditat. La ràtio de solvència indica la garantia que ofereix el banc als seus clients mentre que la de liquiditat serveix per analitzar la situació patrimonial i financera. Segons Cinca “s’haurà de fer un recàlcul de les ràtios de solvència i liquiditat. I això els portarà a haver de reforçar en alguns casos, els fons propis”. Les ràtios de solvència actualment se situen entre el 14 i el 16% però s’acabaran reduint, ja que “el nivell d’exigència és molt alt”.
L’objectiu de la llei és enfortir la resistència del sector bancari i financer andorrà davant les crisis econòmiques. El text legislatiu contempla, en cas d’incompliment, multes de fins al 10% de la facturació anual de l’entitat i inhabilitacions temporals del consell d’administració.
El projecte de llei introdueix el concepte de ràtio d’apalancament, que és la relació entre la base de capital d’un banc i el total dels seus actius. Quan aquests actius superen la seva base de capital es considera que el banc està endeutat. En aquest sentit, l’exigència de liquiditat dels bancs que era, fins ara, del 40% passarà a ser, amb la nova llei, del 100%. També hauran de disposar d’un import de capital que equivalgui al 8% de les exposicions ponderades per risc.
La incorporació dels requisits s’anirà introduint progressivament a través de les diferents disposicions transitòries que en alguns casos arriben fins a l’any 2023. Cada entitat haurà d’efectuar la seva autoavaluació de risc amb diàleg amb l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), que serà la nova denominació de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF). Aquest organisme serà l’encarregat de difondre tota la informació en relació a la regulació i la supervisió financera. Per la seva part, els bancs estaran obligats a donar la informació necessària perquè el client pugui avaluar els riscos.