El conveni sanitari signat entre Andorra i Catalunya a principis del passat mes de maig contempla importants limitacions a l’assistència mèdica per als veïns de l’Alt Urgell i el Pirineu.Així s’explica en la resposta donada per la Mesa del Parlament a una pregunta parlamentària per conèixer l’estat de les mesures amb relació a l’ampliació de les prestacions entre tots dos territoris, especialment a la comarca alturgellenca.
Des del departament de Salut s’assegura que el conveni marc estableix que se supeditaran les visites mèdiques al temps d’espera que fixen els protocols catalans pel que fa a les diferents especialitats, i a la disponibilitat de professionals a Andorra.
A la pràctica això vol dir que l’usuari de l’Alt Urgell no podrà demanar ser visitat a l’hospital de Meritxell fins que no se superin els dies estipulats pel CatSalut per ser atès a Catalunya per a una determinada especialitat, la qual cosa inclou, en el cas de la comarca alturgenllenca, la prioritat de superar els temps d’espera fixats en primer terme al Sant Hospital de la Seu i a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.
El centre de referència de l’Alt Urgell és actualment l’hospital de la capital del Segrià per atendre totes aquelles patologies que a la Seu no es poden assumir. I com a darrera instància, la Vall d’Hebron de Barcelona.
A hores d’ara, els pacients de l’Alt Urgell gaudeixen d’algunes prestacions sanitàries a Andorra, com la diàlisi o determinades proves complementàries (com les broncoscòpies), així com col·laboracions en radiologia o anatomia patològica.
El conveni signat entre els governs d’Andorra i Catalunya, rebaixa força les expectatives creades per millorar les prestacions sanitàries i reduir el període per poder ser visitats per als potencials usuaris de l’Alt Urgell.