Site icon La Valira

El control dels mitjans de comunicació, en el punt de mira de la Fiscalia andorrana

La Fiscalia General de l’Estat andorrà s’ha fixat com un dels seus principals deures en el proper període judicial “assegurar un equilibri entre la reserva de les investigacions i els drets fonamentals de les persones afectades per aquestes, especialment el dret a la intimitat i el degut respecte al dret a la informació, evitant filtracions i publicacions manifestament errònies o tendencioses”.

En el seu discurs durant l’acte inaugural de l’any judicial, el màxim responsable del ministeri públic, Alfons Alberca, ha subratllat de manera implícita la necessitat de reformar el Codi de procediment penal que permetria, entre altres actuacions, poder facilitar les escoltes telefòniques o el control d’altres vies de comunicació.

En aquest sentit, ha indicat que “un aspecte rellevant que haurà de ser necessàriament abordat és la relació entre els diferents òrgans jurisdiccionals, la Fiscalia General i els diversos mitjans de comunicació”.

En un primer moment, l’executiu que presideix Toni Martí va intentar, en la mateixa línia insinuada aquest divendres pel fiscal general, generalitzar la possibilitat d’intervenir les comunicacions a tots els delictes menors a través d’una proposició de llei de modificació del Codi Penal. La manca de consens, les crítiques rebudes i la forta oposició van acabar frenant la iniciativa el juny passat.

Actualment, no s’han introduït canvis i, de moment, es podran continuar intervenint les comunicacions, si el batlle (jutge) ho considera necessari, en tots els casos que s’estigui investigant un delicte major i, en el cas dels menors, només en aquells de corrupció o tràfic d’influències.

La intenció del grup parlamentari demòcrata és constituir una comissió de treball amb la participació de la Fiscalia, la Batllia, la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra i el Col·legi d’Advocats per trobar una solució de consens sobre la matèria.

Exit mobile version