Site icon La Valira

El Consell i l’Ajuntament de la Seu aproven prorrogar l’acord amb SUMAR, amb el desacord de les treballadores del SAD

El ple extraordinari del Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha aprovat aquest dijous un acord transitori de cinc mesos del contracte amb SUMAR per a la prestació de servei d’atenció domiciliària (SAD) després que l’empresa comuniqués a l’ens supramunicipal que abandonaria la comarca l’1 de desembre, renunciant així a l’any de pròrroga contemplat en l’encomanda de gestió.

Els intents fallits del Consell des del passat mes de setembre per aconseguir negociar perquè sigui una altra empresa la que es faci càrrec del servei han forçat a una ‘pròrroga’ no desitjada per SUMAR per poder garantir la prestació a les persones destinatàries.

L’acord ha comptat amb els vots favorables dels consellers dels grups d’ERC, Compromís i Junts. La CUP s’ha abstingut. D’aquesta manera, la plataforma socialista ha renunciat a la reivindicació en la legislatura anterior perquè el SAD tornés a ser gestionat per l’Ajuntament de la Seu i el Consell Comarcal.

La presidenta del Consell, Josefina Lladós, ha tornat a insistir en l’aposta de la institució perquè SUMAR s’acabi replantejant la seva decisió si en aquests mesos “es demostra que el servei i les condicions puguin ser millors”, tot i la posició contrària de les treballadores que creuen que en mans de les administracions local i comarcal l’assistència als usuaris milloraria, així com beneficiaria les condicions laborals del col·lectiu.

Val a dir que en el portal de transparència de la pàgina web de SUMAR es pot consultar l’acta de la reunió de la comissió executiva de control de la companyia celebrada el passat 8 de setembre en la qual s’argumenten els motius de la decisió de no prorrogar l’actual encàrrec de gestió del servei d’ajuda a domicili més enllà del dia 1 de desembre de 2023:

Els arguments, que el president exposa succintament, són l’elevadíssim cost del servei de SAD de l’Alt Urgell essent amb diferència el més elevat de tots els serveis de SAD que SUMAR gestiona, i també, més elevat que els preus de licitació pública dels darrers dos anys a Catalunya.Aquest cost respon principalment a l’estructura laboral imposada específicament per al mateix Consell Comarcal a SUMAR.

Aquest fet perjudica també SUMAR en la defensa judicial de l’entitat en els nombrosos procediments judicials interposats per l’empresa ACCENT SOCIAL i l’associació ASADE en què qüestionen l’eficiència més gran de SUMAR respecte del sector privat.

Un cost elevat també ha suposat un impacte reputacional negatiu a SUMAR vista la intervenció del Sindicat SAD davant la Comissió parlamentària d’Igualtat i Feminismes en què se citava explícitament el SAD de l’Alt Urgell com a exemple de cost elevat qüestionant de nou l’eficiència del sistema de gestió. A banda de tot l’exposat, el servei ha implicat certes dificultats de gestió i de clima laboral“.

Exit mobile version