El Consell d’Europa ha fet públic un document on es mostren les conclusions en relació amb el grau de compliment de la Carta Social que inclouen la salut, la seguretat social i la protecció social. El Comitè que fa el seguiment posa en relleu que Andorra només compleix 5 dels 16 articles analitzats.
Així es considera que la cobertura en cas de baixa per malaltia o accident laboral és insuficient; que els estrangers que es troben de forma il·legal al Principat no tenen garantida atenció sanitària o social urgent i no es cobreix específicament la majoria de riscos pel que fa al dret a treballar en condicions de salut i seguretat.
Per altra banda, i en una pregunta específica del Comitè sobre els drets sexuals, s’assenyala que l’informe no proporciona informació sobre l’accés a l’avortament. L’organisme observa que, segons l’informe “European Abortion Law: A Comparative Overview“, a Andorra no es permet l’avortament.
L’organisme pren nota, a més, de les observacions finals del Comitè sobre l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW) del 2019 que va recomanar al Principat que legalitzi la interrupció de l’embaràs almenys en els casos de risc per a la vida de la dona, violació, incest i malformacions fetals greus, i despenalitzar l’avortament en altres casos.
El CEDAW va expressar la seva preocupació pel fet que les dones i les nenes són obligades a viatjar fora d’Andorra per avortar en països on està legalment permès i del patiment de les dones i nenes que no tenen mitjans econòmics per poder sortir del país. També es parla del cas de les dones i nenes pobres i/o immigrants, que poden ser obligades a portar els seus embarassos a terme o a practicar avortaments insegurs, la qual cosa pot provocar dolor i sofriment psíquic intens.