El comú d’Escaldes-Engordany que lidera Rosa Gili aposta per afavorir la creació d’habitatge de lloguer assequible a la parròquia per poder respondre a les necessitats d’una part de la ciutadania d’aquest territori.
Gili ha anunciat aquest dijous durant la sessió de la corporació que es busquen terrenys per oferir-los a privats perquè hi construeixin habitatges amb una finalitat social.
Sobre aquest aspecte, el cònsol menor, Joaquim Dolsa, ha destacat que la idea bàsica per a la construcció d’habitatge social és que el comú posi el sòl i un privat hi construeixi, però ha subratllat que “no és tan fàcil”. En aquest sentit, la cònsol major ha afegit que “des del primer dia” estan “intentant” trobar solucions, però ha afegit que “quan depens d’un tercer li ha d’interessar” i ha recordat que a més a Escaldes-Engordany hi ha pocs terrenys i alguns estan ocupats per a serveis com aparcaments.
De totes maneres, ha manifestat que esperen poder “col·laborar amb el Govern” i que aviat hi hagi “una bona notícia” tot i que no ha volgut entrar-hi més al detall.
Gili ha defensat els canvis de les normes urbanístiques per preservar la parròquia i evitar ser “una Nova York” amb edificis molt alts i especialment en zones residencials, pensades per a habitatges unifamiliars. Gili també ha manifestat que els pisos socials han d’estar al centre i ha recordat que el comú no té “el múscul financer” per construir habitatge; ha incidit, però, que es donen ajudes per al lloguer. També ha volgut puntualitzar que “més construcció no vol dir pisos més assequibles” tal com es pot comprovar amb les torres que s’estan fent al Clot d’Emprivat.
Més places d’aparcament
L’execució total d’un pla parcial a l’avinguda del Fener d’Escaldes-Engordany permetrà que el comú disposi en propietat de gran part de l’aparcament actual que hi ha a la zona i d’una parcel·la annexa en la qual es planeja construir un aparcament que podria encabir 50 vehicles.
Gili, ha destacat que finalment s’hagi pogut accelerar el procés, iniciat el 2016 i a través del qual ja es va construir la prolongació del carrer Sant Antoni, perquè la unitat s’hagi completat, després que ja hagin estat acabats tots els informes necessaris. D’aquesta manera, ha destacat, es guanya aparcament en una zona “molt necessitada”.
A banda, el consell de comú va aprovar l’adjudicació dels treballs d’actualització de la maquinària del sistema de control als aparcaments de la parròquia i el seu manteniment. Els equips actuals havien generat “múltiples queixes” dels usuaris i es va rescindir el contracte amb l’empresa concessionària. S’havien arribat a constatar fins a deu incidències setmanals en les targetes dels abonaments i el temps d’espera a la barrera era força llarg i les màquines no reconeixien sovint les targetes de crèdit ni els bitllets. Això generava malestar entre els usuaris, que es queixaven als operaris del servei d’aparcaments.
Gili va explicar que l’empresa concessionària no duia a terme l’actualització del programari. La modernització dels equipaments es van adjudicar per 214.400 euros. A més, l’empresa percebrà 62.000 euros anuals en concepte de manteniment durant un període de quatre anys. La cònsol major va destacar que el cost del manteniment és un 12% inferior al que se satisfeia a l’anterior empresa (es passarà de pagar 325 euros mensuals per a cadascun dels 18 aparcaments que hi ha a la parròquia a 287 euros).