El comissari cap dels Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius, ha admès que la mobilització independentista que es va convocar en l’aniversari de l’1-O “els va superar en les expectatives”, segons avança El País. En una reunió de la cúpula de la policia catalana amb la presència del director de la Policia, Andreu Joan Martínez, celebrada aquest dimecres amb els sindicats professionals, el màxim responsable uniformat dels Mossos va contradir el que havia dit el dia abans el director de la Policia.

Andreu Joan Martínez havia assegurat en una compareixença aquest dimarts per donar explicacions sobre els greus aldarulls i les dificultats que havien tingut els Mossos per controlar-los que “va haver-hi la capacitat d’intervenció necessària” durant les hores d’enfrontaments entre independentistes y policies davant del Parlament. Els sindicats policials dels Mossos van aprofitar la reunió per criticar que s’hagués convocat a agents sense formació en ordre públic per protegir el Parlament. Pels sindicats, la imatge d’agents amb cascos obsolets, en mànigues de camisa i sabates de vestir va ser “indignant”.

Una de les crítiques més dures per part dels sindicats policials contra la cúpula política d’Interior és la que fa referència a les dificultats que van tenir els agents per rebre autoritzacions per carregar contra els manifestants violents. Denuncien que els agents de la Prefectura Superior de la Policia a Barcelona van haver de demanar permís fins a deu vegades i els agents del Parlament, van demanar-ne fins a tres vegades.

En aquest sentit, La Vanguardia explica que en contra del funcionament habitual en els darrers anys en el que l’anterior responsable uniformat dels Mossos, Josep Lluís Trapero, no permetia que els polítics estiguessin presents al Centre de Coordinació (CECOR), el passat 1 d’octubre la direcció de l’operatiu se la va adjudicar la cúpula política del departament. Així, els màxims responsables de l’operatiu policial de dilluns passat van ser el director general d’Interior, Brauli Duart, i el director de la Policia, Andreu Joan Martínez, als qui es va unir ja avançada la nit el mateix conseller d’Interior, Miquel Buch.

També s’apunta que en cap moment el màxim responsable uniformat del cos, Miquel Esquis, va contradir les ordres dels responsables polítics que en tot moment van voler evitar les imatges dels Mossos donant una resposta contundent a les mobilitzacions independentistes. En aquest context, la màxima expressada per Brauli Duart durant l’operatiu va ser “avui toca aguantar”, no accedint a les peticions que li arribaven de Barcelona i Girona per llençar salves i recuperar posicions, desallotjar o carregar. De fet, Duart va ser l’encarregat d’ordenar que no es practiquessin detencions, i que els violents que havien estat identificats ja serien detinguts més endavant. Tant és així, que als responsables policials de Girona se’ls va donar l’ordre de posar en llibertat al menor que va agredir amb un pal a un agent de la Brigada Mòbil (Brimo).

Per tot plegat, hi ha un clamor unànime dels sindicats professionals dels Mossos per demanar responsabilitats i dimissions en la cúpula política del departament de Miquel Buch pel que consideren una gestió lamentable en la direcció del cos de la policia de Catalunya.